fredag 21 mars 2014

Aviga ränder och garnpaket

Det är något visst med ränder, särskilt de distinkta som syns tydligt. Ett sätt att få tydliga ränder är att göra varannan ljus och varannan mörk så som den högra vanten i färgkombinationen "Vårvinter.  Färgtonerna i vanten med regnbågstummen ligger nära i ljushet och färgerna flyter lite i varandra.
 För att förstärka randen kan man sticka dem aviga, så de lägger sig över den släta botten i relief. Så här: Du är på den vita delen och skall över till en brun ås. När du byter till det bruna stickar du ett varv rätt så maskbågarna där färgerna möts hamnar på avigsidan. Sticka därefter två varv avigt med brunt och gå  över till rätstickning igen när du byter tillbaka till ljust. Det blir enkelt och tydligt. Vantarna med kil sitter som en smäck och kommer att finnas med i ett vanthäfte till hösten. I fyra storlekar och i 3 olika tjocklekar av garn. Det tunnaste 400m/100gr dvs sockgarn.
 Tänker att vi ofta tar i för mycket när vi randar eller mönstrar. Man ser helt enkelt inte ränderna för alla ränderna eller stjärnorna för alla stjärnorna. Att lägga in enfärgade ytor mellan mönster och ränder ger ögonen lite vila, då framträder det som skall synas tydligare.
 Jag har börjat färga med tema och göra påsar med smånystan av sockgarn. Här vårvinter och regnbåge.
 Regnbågströjan är en vanlig uppifrån och ner kofta med aviga regnbågsränder så som vårvintervanten.
 Här ser du hur maskbågarna där färgen möts ligger på avigsidan. Att smygmaskvirka längs kanten ger koftan stadga.
Min senaste temafärgning kallar jag "Påskris". Fjäderfärger och björkrisbrunt. En socka är i blivande också den med ränder i relief.
Ha en fin helg. Hälsar Tant Kofta

9 kommentarer:

Dina sa...

Så underbart fina de där vantarna är! Jag är otroligt sugen på just det mönstret, men jag kanske ändrar och donar lite med det. Jag har juh lärt mig sticka intarsia i rundstickning nu så jag skulle vilja göra ett par sådana vantar med ett fint motiv bara på handryggen istället för mönster runt hela! Ser fram emot vantmönstersläppet! :D

GP sa...

Blir så glad! Inspirerad! Du skänker glädje! Ber att få återkomma! Pax Gerd

Helga sa...

Asså den där regnbågskoftan var så fin så jag vill göra en till mig själv!

Sunna sa...

just bara löööv it

Krickelina sa...

Så snygga! Måste inte bestämma vilken som är snyggast va?! Jag kommer ALDRIH att bli klar med nåt! Blir bara fler och fler påbörjade stickningar!

Monstermønster sa...

Veldig bra poeng med at små biter av fargespraking viser enda tydeligere når det er rolig rundt. Tommel opp for det, og tommel opp for regnbuetommel!

Therese sa...

Tar du med dig några garnpaket till SiV? Jag är väldigt sugen på att sticka regnbågskoftan. Mitt första koft-projekt i så fall :-)

Anonym sa...

Fina vantar! Funderar bara på det här med slitage... åsarna nöts kanske ner onödigt fort på insidan handen? Speciellt högerhanden som ofta håller ett grepp om axelbandet för att hålla den på plats på axeln. Ett förslag är att sticka slätstickade ränder inne i handen?

Anonym sa...

Axelbandet på väskan menar jag förståss. Inte BH:n :D