söndag 29 mars 2009

Virka en svamp!

Här kommer en beskrivning till svampburken jag visade för några dagar sen.Jag använder lingarn till mina burkar. Ibland kan det fyndas på loppis, då är lin 16/2 en bra kvalitet. Använder man det dubbelt kan virknål 3.5 vara lagom. Ta annars en virknål som är lagom och bildar en fast virkning. På Kasthallsmattfabriks outlet kan man köpa stora koner med lin, även Kinnagarn har lin till bra pris. Jag har också provat Drops lin som är vackert men väldigt mjukt.
Här är en fot på gång (den här gången utan grönt), jag börjar i mitten och virkar runt. Fasta maskor i båda maskbågarna, ökningar görs succesivt så botten på foten blir platt. Då botten är lagom stor gör jag ett varv med fasta maskor i bakre maskbågen. Därefter virkar jag runt runt maska på maska utan ökningar för att få ett "rör"(en fot)
För att markera botten virkar jag en rand med fasta maskor i kanten som bildats i övergång mellan botten och rör. (jag har gjort den i rött för att den ska synas bra)
Hatten virkas på samma sätt som foten men med färre ökningar så att det blir en bra topp. När hatten nästan är färdig ska den stofferas. Det gör man för att få fasthet och stadga. Som foder använder jag ett linnetyg. Tråden jag syr med är en av de jag virkar med. För att öka styrkan kan man fukta tråden (jag gjorde det med handkräm) Börja på mitten och sy rint i en cirkel upp och ner mellan varje virkad maska och genom linnetyget. När du stofferat hatten kan du virka ytterligare en rad, ta då in maskor så du får en invikt kant. Även foten behöver en stoffering för att bli stadig och bra.
Om du tittar noga på foten ser du stygnen som går upp och ner.
Här är den sista raden av fasta maskor virkade och hatten har fått rätt form.
Prickarna på hatten kan var pärlor, knappar eller broderade.
Lycka till hälsar Koftan.

8 kommentarer:

kristina sa...

Jösses så mycket arbete, men så blir det snyggt också! Bra och lättförståelig beskrivning!

fale artut sa...

Du är som en naturkraft när du drar igång! Lin måste vara ett utmärkt material till dessa, fast och fint, så att det står bra.....
Om man är svamp så är ju det en fördel! Mycket pedagogiskt och snyggt!

Ullfull sa...

Du är fantastisk, jag bara beundrar.... Vilken fantasi!!

Emma sa...

Åh så fin! Bara att lägga till listan på saker att göra... :)

metamorphosis sa...

En sån söt och glad liten burk det blir av den där beskrivningen! :-D

Häxan Sytant sa...

Vilken fin burk. Nu även på min todo-lista!

med nål och tråd sa...

toppenfin svamp. Och bra beskrivning också!

Solrun Koivuneva sa...

Sikke en super god ide. Den vil jeg prøve at lave