onsdag 27 januari 2010

Hur skulle livet te sig utan tvättpåsar?

När man står och väntar på att färggrytor med ullgarn skall bli tillräckligt varma kan man göra lite annat under tiden. Jag passade på att skölja ullen jag fick från Fale Artut i november. Har stora projektplaner i mitt huvud nu när jag har en tystgående spinnrock som kan användas framför TV ihop med familjen. Ullen blir mer "vardagsrumsanpassad" efter sköljningen, då en stor del av ullfettet och ulldoften försvinner. Jag gör så här: Har ett stort kärl med 37 gradigt vatten där jag sänker ner ett durkslag fyllt med ull. Låter ullen stå i det varma vattnet ca 5 minuter. Värmen i vattnet och ullfettet bildar en "såpa" som löser upp en del av fettet som rinner ut i vattnet. Jag hade fyra durkslag och upprepade fyra omgångar i samma vatten och det funkade bra. Ullen sköljdes därefter i ett nytt varmt vattenbad. Efter två sköljningar var ullen klar att ösas över i en tvättpåse. När allt var färdigsköljd hade jag en hög med påsar som centrifugerades på högt varv.
Så bredde jag ut "fällarna" på frottéhanddukar på tvättställningar. Två dagars tork och så har jag en fantastisk ull som har lite ullfett kvar lagom till spinningen, som är så vacker att jag blir alldeles lycklig.
Någon fäll är lite grövre från en tacka, några är mjuka och finfibriga från lamm. Tonerna går från brunsvart till brun- beige och vit. Nu är ullen packad i papperspåsar och står och väntar på kardning och spinning.
Med hej från Koftan som känner sig rik.

13 kommentarer:

Myggan sa...

Åh, lyckliga du.
/Anna

tavelhus sa...

Bra jobbat!
Oj vad många tvättpåsar!

Anja sa...

Jeg har en fell som er vasket og ser omtrent sånn ut - samme farger også - men (jeg har en ten og har lånt et par håndkarder) når jeg karder det blir det grått og kjedelig. Gjør jeg noe feil? Tips? Ulla er så fin men det blir ikke garnet jeg lager...

Sunna sa...

Nu fick jag veta vad man ska ha tvättpåsar till, har nog undrat

fale artut sa...

Tvättpåsar är perfekt när man vill centrifugera ull, den torkar mycket snabbare då. Och det vill man ju. Det ser fint ut och bra upplägg. Som vanligt!

Medea sa...

ååh så vackra färger och jag förstår om du känner dig rik!

Naturlikt sa...

Åh vad smart!! Själv har jag stått och blaskat med ullen lös i hinkar...Och centrifugering..! Ja nu blir livet allt lite enklare framöver. Tack för tipsen!

The Willow Fairy sa...

Effektivt - jag tror jag behöver fler tvättpåsar...

kristina sa...

Härligt, härligt! Tack för sist! Kram Kristina

metamorphosis sa...

Vilken skatt!

elaina sa...

Hej Tant Kofta!
Hittade hit tack vare att en Kamrat tipsade om att Du så bra beskriver hur Du tvättar ull. Jag har fått två säckar ull som bara väntar på att få "bada".
Den tystgående spinnrocken vad är det för slags? Själv spinner jag på vikingavis medelst spinnkrok: det tar en evinnerlig tid, så nån form av spinnrock står på önkelistan...
=o)
ps: länkar till Dig från min blogg!

barazile, livpåIrland sa...

å vad det skulle kännas skönt med att ta i denna ull och börja jobba med den...
lycklig du
liz

Saras pyssel sa...

Åh, tack för denna suveräna beskrivning! Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och sköljt den ull som jag hade hemma! Du råkar inte ha några bra tips att ge kring kardning också? Eller har du skrivit om det i bloggen må hända?