söndag 11 april 2010

En färgrik helg

Den här helgen har jag jobbat med färg på många olika sätt. Har färgat upp nytt garn så att Kofferten kan uppdateras lite och så har jag passat på att färga ull när jag ändå var igång. Garn färgar jag på traditionellt vis i stor kastrull på en platta i tvättstugan med egaliseringsmedel i vattnet så att färgningen skall bli hyfsat jämn. Väger och noterar färgningen i en liten bok = ordning och reda. Med ullen kör jag helt fritt och använder ugnsglasformar. Häller ljummmet vatten i formen och så lite ättika. I med ull så mycket som får plats och så stänker jag på utblandad färg på känn. Så in i ugnen på 175 gr i en dryg halvtimma. Viola var med och blandade till de mycket vackra violetta tonerna.
Ullen kommer från Fales får och är beige till brun, ni ser det längst fram på bilden. Vill göra något som förstärker och lyfter det bruna och beiga. Tänker mig att karda ihop och spinna i någon slags melering, det känns lovande.
Med hej från Koftan.
ps. Om ni undrar vad det kan vara som ligger på bänken till vänster bredvid dörren kan jag berätta att det får ni veta imorgon. ds.

9 kommentarer:

Carola sa...

Klurigt. Jag försökte förstora bilderna, men inte hjälpte det, så jag får väl hålla mig till imorgon :)

Jag vill också färga lite. Får se om det blir av i morgon kanske :)

Anonym sa...

Det ser helt fantastiskt ut Lotta! Härliga färger - jag kan bara tänka mig hur garnet blir. Madelene

Medea sa...

Jag blev också nyfiken på vad det kan vara men precis som Carola upptäckte jag att det inte hjälpte att förstora bilden. =)
Vilka fantastiska färger det blev på ullen. Jag blir verkligen sugen på att någon gång pröva på att färga ull och framförallt pröva att spinna.

fale artut sa...

Så läckert det ser ut.....
Har Du tvättat ullen med tvättmedel först? Jag minns inte om Du har skrivit det.....
I vart fall ser det lockande ut och jag skulle behöva lite färg en dag som denna....

Ullis sa...

Vilka underbara färger. Det ska bli kul att se hur garnet du ska spinna blir. Kramar Ullis

Mia sa...

Jättefina färger, ska bli spännande att se vad du tänker visa i morgon =)

fale artut sa...

Hmmmm. glömde!
Har Du möjligen spunnit en provsnutt av Dina färgade fibrer eller är det en snutt Vinternatt som inspiration som ligger där borta......?

Anna sa...

låter som en härlig helg! skönt med hängmatta

Lil sa...

Hejsan! Så härligt det ser ut med det färgade garnet . Den lila nyanser ser särskilt fin ut :) Älskar lila! Undrar vad det kan vara där till vänster...?
Ha en gó dag.