söndag 13 juni 2010

Kinkig och svårskött, men alldeles alldeles underbar

"Varför skriver du så lite om ditt växthus" sa min arbetskamrat Ankie. "Jag vill se hur det ser ut". Eftersom jag är en lydig person ska jag bättra mig. Nu är växthuset i gång på sommar vis, tomater och gurka växer i sina tråg och runt sittplatsen finns en del av mina citrus men även några favoritblommor. En av dem är Heliotrop. Jag läste om dess underbara doft i början av 90talet då jag inspirerades mycket av Karin Berglund och hennes böcker. "Längtans blommor" hette min första. Sen har jag jobbat hårt för att få till mina heliotroper. Sått själv tidigt på våren, klent resultat, köpt färdiga plantor och haft den utomhus, ingen succé.
Men i växthus lyckas jag hyggligt. I två år i rad har jag köpt Heliotrop på Rödbo plantor. Planterar om i en stor tät kruka (inte lera det torkar ut för snabbt) vattnar flitigt och gödslar rejält. Glömmer man vattna så slokar den direkt och bladlössen älskar den. Men det gör jag också. Korgstolen som skymtar i kanten är min och där sitter jag och sniffar i mig söta starka doftpuffar av ett särskilt mäktigt slag.
Med hej fr. Koftan

9 kommentarer:

Maria sa...

Skulle vilja känna doften, den har jag aldrig stött på (tror jag...)

Anonym sa...

Önskar att jag kunde ta hand om blommor bättre...Fina är dina

Madelene

Anna sa...

Heliotroper är underbara! Jag träffade på dem första gången för 11 år sen, när jag jobbade min första sommar i Furuviksparken. Vi planterade hundratals på friland! Kraftiga, fina exemplar. Regniga somrar kunde det bli gråmögel intill stammen, men för det msta var de helt problemfria..
Doften från dem är ju underbar! tydlig, men inte alls så där påträngande som många andra växter. Jag vet ett ställe i norra Uppland som brukar ha jättefina plantor till salu, men det är väl lite långt att åka för dig gissar jag? ;)

maja sa...

Vilken vacker blomma. Är så avundsjuk på ditt fina växthus, skulle vilja ha en sådan jag med.

Lena Andersson sa...

Kul, mera bilder på växthuset alltid kul att se.
mvh Lena

Renée sa...

Älskar växter så det är kul att du flikar in lite växtinlägg! Jag har lagt mitt odlande på hyllan, innan jag blev sjuk hade jag massor av tomater, paprika och framför allt en hel drös med pelargoner. Nu har jag satt lite krasse i år. Orkar inte mer känner jag. Man måste ju sköta allt oxå! Så när jag blev sjuk bytte jag alla utomhusväxter som jag odlade mot orkidéer istället. Underbara blommor som kräver minimalt med skötsel. Nu har jag fyra stycken som har vaknat ur vinterdvalan och håller på att stängla sig. Spännande värre för jag köper dom oftast utan blommor (mycket billigare) så oftast vet jag inte vilken färg de har!
Ha det bäst!

Inga Johansson sa...

Du har något att hämta på min blogg. Tack för en underbar blogg! Jag bara måste sticka en kofta efter ditt mönster. Frågan är bara när.

Stickeri sa...

Jag äääälskar heliotroper. Har också försökt så, men dom hinner aldrig i blom innan sommaren är över. Hos mig trivs dom dock alldeles utmärkt utomhus på den skyddade altanen i söderläge. Doftar så gott!! Och har vacker färg. Ett år köpte jag en hel platta på torget. Ingen hade förstått sig på dom, knappt ens dom som sålde i ståndet tror jag. Så jag fick 20 stycken för en hundralapp! Det året hade jag hela blomlådor med heliotroper... Tyvärr tycks torgförsäljaren ha lärt sig värdet på växten numera.

Ditte sa...

Åhh, jeg elsker Heliotrop! Smuk, smuk intens mørklilla farve og duften er aldeles vidunderlig. Desværre har jeg ikke grønne fingre, så jeg er aldrig rigtig lykkedes med dem.
Men nu kan jeg beundre dine til gengæld :-) Måske skulle jeg prøve endnu engang?