söndag 15 augusti 2010

Agapanthus inventering

Jag jobbar ständigt med att få en ordning på det jag har. Det är sällan så att jag har lite av en sort, varianterna blir alltid många när jag blir förtjust. Vissa saker växer i antal med ganska hög hastighet. Garn och knappar är så lätt att skaffa. Annat är mer svårfångat, men är mig mycket kärt. Agapanthusarna är ett sånt exempel. Det började för 15 år sen med min första sort som jag döpt till "Ella" efter min mans farmor som gav mig plantan. Nu är de två stora krukor med magnifika blommor. Blomman på den första bilden kallar jag "Vägkant" eftersom jag norpat den just där, då vi var på Madeira.
Här är "Susanne" hon vissnar ner helt om vintern och är därför lätt att övervintra. Blomklasen är liten på en lång svajig stjälk och den har alltid många kamrater.
"Strutformad från Värmland" köptes in för ett par år sen. Tidig och med eleganta blommor.
"Donau" som är det riktiga sortnamnet är min ljusaste blå agapanthus. Den uppskattar jag särskilt mycket eftersom jag fick den av Bella då hon var på resa till Holland med farmor.
Höjden på plantorna är väldigt skiftande och alla är fina. men bäst är de som är blå, som himlen liksomJag har nu 11 olika sorter och jag är lite sugen på att beställa några från England titta här så förstår du min längtan.
Med hej fr. Koftan.
Ps. Stort tack till alla för komplimangerna för min "padda". Till hösten blir den perfekt. ds.

10 kommentarer:

Lillemor i Hummelsta sa...

Så himla vackra, jag hade ett par plantor en gång, men det gick inte bra. Mina fingrar är nog inte så gröna tyvärr.

Tigris Predikantan sa...

Att du har så många olika, alla fina på sitt sätt. Förstår att du vill införskaffa fler olika sorter!
:)

Marianne sa...

Här finns ganska många sorter på lite närmare håll: http://lillafiskaregatanstradgardsbutik.e-line.nu/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&\$GUEST=SE&wts.ACTION=loginguest&p=H

Ulla-Bella sa...

De er så flotte. Skulle bare ha hatt et sted å overvintre dem....

snakkemunn sa...

Nydelig, vakre planter. :)

Soraya Marie sa...

Vackra! Tänker mig en kofta i alla dessa blå nyanser...det vore något ;)

Anna sa...

En otroligt vacker typ av blomma! I fjol somras fick jag en agapanthus av min mamma. Den hade bara några gröna blad och såg inte mycket ut för världen. Den fick övervintra i vårt förråd. I somras har den stått på vår altan i solen och nu blommar den. Två knoppar kom det och de blommar samtidigt. Jag hoppas på flera blommor i nästa år! :-)

Torprosen sa...

Trevligt att få en Agapantus uppkallad efter sig.....alla är jättefina tycker jag,men jag tror Ella tar priset.Kram Susanne/Torprosen

Lilli sa...

Underbara blombilder! Verkligen njutbara. Då måste blommorna vara ännu vackrare och njutbara i verkligheten!

Luna D Sign sa...

Hej! Vilken fin blogg du har! Jag tänkte få passa på att säga att jag just nu har en tävling på min blogg där du kan vinna en valfri Lunafigur. Kolla in om du har lust!
Kram Malin