tisdag 1 mars 2011

Stickat och maskinvalkat del 3: Maska av en kedjekant

Ett sätt att göra en liten dekorativ kedja längs kanten är att använda ett garn i avvikande färg när man maskar av. Om du maskar av från rätsidan och använder räta maskor bildas en kedja på samma sätt som när man syr kedjestygn Här har jag stickat väskan fram tills det är dags för locket. Maska av ena sidans maskor låt sen en lång bit av det färgade garnet hänga. Sticka sen locket och ta ett nytt färgat garn och maska av en kedja från rätsidan på locket.
Ta till sist den hängande tråden och så en kedjesöm så får du en sammanhängande kedja runt hela öppningen på väskan.
Här är en liten väska i ett Rowan tweedgarn, jag har växelvis använt två olika trådar vid avmaskningen och fått en prickeffekt. Den här väskan har rätstickade kanter för att kanten inte skall krulla sig.
Den enfärgat blå är helt slätstickad, för att undvika rullning i tvättmaskinen har jag tråcklat fast ett bomullsband som skall sitt på under valkningen (ett tips från Erika i ett inlägg).
Nu ligger tre små väskor i tvättmaskinen och det är riktigt spännande. Imorgon visar jag hur man kan sy ihop botten om man inte vill sy kan man lägga upp så här och så här
Med hej fr. Tant Kofta.
Här och här kan du läsa om två andra valkningsäventyr.

2 kommentarer:

snakkemunn sa...

Så stilig og smart det var. Fint at du deler det med oss. :))

fale artut sa...

Du är en sann pedagog! Hälsa mannen från oss! KRAM1