tisdag 17 maj 2011

Något om sockgarn

Det är så många stickare som stickar vackra tunna sockor. Ofta är de som små konstverk med fina mönster och flätor. Själv är jag ingen sockstickare, det känns lite för tunt för mig. Men kanske kan jag bli en sockgarnsfärgare tänkte jag? Och nu är jag igång, det har blivit några kilo och blir bara roligare och roligare.
Garnet jag färgar på är från Atelier Zitron och består av 75% superwash behandlad ull och 25% polyester. Garnet är tunt, slätt och rundspunnet, 420 meter på 100gram, man använder stickor 2-3 mm. Kvalitén är slitstark och maskintvättbar.
Här är härvorna jag färgade häromdagen när det regnade, då blev det lite dovare toner. Garnet drar färg snabbt och passar därför att färga lager på lager och på så sätt kan man bygga fram fina nyanser. Ex. startar med gult, drar garnet genom badet, fyller på med lite grönt, drar igenom igen och så till sist lite brunt eller grått. En del härvor är mer melerade än andra men sällan fläckiga eftersom jag inte är så förtjust i det. Tycker fläckiga härvor är fina att se på men det stickade resultatet har en tendens att bli "grilligt". Tänker att sockgarn även passar till små höstvantar eller en liten kofta att ha under overallen eller jackan om man är ett litet barn och smutsar ner sig så kläderna måste gå lätt att tvätta.
Igår var mitt loppis öppet och jag köpte mig en liten pappkoffert, mer som en liten resväska. Den blev snitsig ihop med dynorna till trädgårdsmöblerna.
Att den var märkt med en Kungälv etikett gjorde inte saken sämre.
med hej fr. Tant Kofta
ps. Tack för alla fina kommentarer så gott att läsa ds.

8 kommentarer:

Rosas blog sa...

Så fina färger du får till. Man blir bara så sugen på att sticka nya saker. Men jag måste se till att sticka undan det jag har först.

Hej, hej, sa...

Nu har jag spanat in en härva som slog an en sträng. Kan du gissa vilken det är? ;)

Citronmoster sa...

Wauu, fine farver dit strømpegarn har :)

Medea sa...

Vilka fina färger garnerna har!

ANNEPÅLANDET sa...

Hei! Jeg har også farget sokkegarn på samme base (Zitrons sokkegarn). Jeg strikker jo en del sokker i tynt garn, og syns dette er et bra garn. Kan minne litt om Regia og Opal - godt å strikke med, gode sokker å ha på, og slitesterkt. Et bra valg, med andre ord, og flotte farger!

Rät&Avig sa...

Hej!
Härliga garner!
Vad heter garnet du använder?
Var köper du det?
Hittar bara Atelier Zitron med inslag av bambu.
Ann-Britt

Tant Kofta sa...

Tina! Jag tror det är det mörkaste garnet som är lila med en brun klang men jag är inte säker.

AtelierZitrons garner finns att köpa hos Karma.
med hej fr. Koftan

Anonym sa...

Nu fick jag svar på min fråga om vad sockgarn är. Tack, tack!