fredag 6 januari 2012

Riktigt karminröd och god fortsättning på nya året...

Vi var på en liten semester över nyårshelgen, åkte till Madeira för att få lite solljus och ny energi. Det blev långa vandringar längs öns levador, ett jättefyrverkeri i Funchals hamn på nyårsafton. God mat om kvällarna, ofta grillad espada som är en lång mörk djuphavsfisk med vassa tänder och stora svarta ögon. Färdiglagad är den däremot vit och god
På en av våra promenader stötte vi på det här; koschenillöss, som ger den äkta karminröda färgen. Lössen bodde på en grupp kaktusar där de bildade ett grått ludd. Ni som växtfärgar har säkert köpt en burk med torkade silverglänsande löss och sen färgat rosenrött.När jag plockade loss lite ludd och klämde rann färgämnet ut. Idag är vi bortskämda med syntetiska billiga färgämnen som vi kan blanda hur som helst. Tidigare var det ett hårt jobb att odla kaktusar för koschenillproduktion, därför var karminröd ett tecken på rikedom och lyx eftersom färgämnet var dyrt att köpa.
I mitten syns den dräktiga honan som är fylld av rött färgämne.
Är lite svag för bokstäver och meddelanden, man kan använda kaktusar för"kilroy was here"
Madiera är en ö mitt i Atlanten, den är som en sockertopp. Backar och branter ner mot havet överallt och längs alla sluttningar odlas det intensivt på små "lyckor". Uppe i bergen är klimatet regnigt och kyligt och nere vid havet torrt och varmt. Man har löst odlingsekvationen med vattenkanaler som leder ner vattnet ifrån bergen ner till odlingarna sk. levadas. Längs dem är det trivsamt att vandra. Utsikten är alltid bedårande och oftast är det lättgånget, men ibland smalnar kanten av längs ett stup och det blir lite läskigt att balansera.
med hej från Tant Kofta.
Ps. God Fortsättning på det Nya Året ds.

12 kommentarer:

Hamrånge slöjdare sa...

Vi har ju använt koschenill många ggr när vi färgat garn. Men jag har aldrig sett lusen! Fin färg blir det i alla fall! Härlig semester hade ni!!

Monica Flöjt sa...

Har också använt koschenill vid garnfärgning.
Verkar ha varit en avkopplande lite tripp för er.
Nytt år och nya tag :-))

Medea sa...

Jag har också använt koschenill men aldrig sett den i naturen. Trodde först att du lagt ut en bild på en skadad tå. =) God fortsättning på det nya året!

Paradiset Kaos sa...

God fortsättning på det nya året själv!!!

Maja sa...

Kul att få se de små rackarna i "levande" livet!
Färgat med dom har jag ju gjort!
God fortsättning själv!
Kram

Emmas dagar sa...

Någon gång ska jag också åka till ett land med koschenillöss på kaktusarna. De blir fantastisk färg!

Missen sa...

Madeira är en underbar ö. Jag har varit där massa gånger 5 eller 6, men jag har aldrig sätt lössen på kaktusarna. Levadavandringar är underbart. Ha det gott/Marie

Eva-Lena sa...

En sån härlig semester som ni har haft, den kommer ni att må gott av länge med fina minnen från levadavandringen.
Koschenill har jag i mitt "färgnings skåp" bland indigo o krapp.
Kram från Småland

carina sa...

Å där har vi oxå varit. Utan löss!

teresa sa...

Vad härligt att komma t Madeira, det har jag länge velat. Intressant läsning. Önskar dig ett fortsatt inspirerande år!

j´shörnan sa...

hej visst är det helt underbar ö vi vara där för 3 års sen när jag fyllde 30 på sommar varmt och skönt och jättevackert jättegoda spett på restaurang. Alla dessa fina blommor.
god fortsättning
Kram maria

Susilull sa...

Kul att du hittade löss! (Det där lät lite konstigt :-)
Har vandrat på levadorna på Maderia vid två tillfällen, och vill gärna dit igen. Det är så rofyllt och häftigt stundtal - ibland har jag fått vända pga svindel.
Jag kan inte hålla fingrarna i styr när jag är utomlands, men lyckas sällan få något att leva vidare här hemma.
Hoppas dina fröer tar sig!