fredag 2 november 2012

En knappasks hemligheter

Jag kan inte få en bättre present än en gammal knappask eller knappburk! 
Den blir en resa bakåt i tiden som visar dess ägare och hur hon/han haft det under sin liv. Har känslan att asken och ägaren många gånger lever ett långt liv tillsammans. Asken fylls på och tullas på knappar lite efter hand som tiden går. Som en verktygslåda till kläder. 
Den här gamla asken fick jag tillsammans med några yngre knappaskar i plast (som jag nog berättar om en annan dag) av en mycket trivsam äldre man med ett förflutet inom textilindustrin. Jag besökte honom som knappkund. Har köpt många fina koftaknappar till min koffert och det här var en bonus på köpet. Lådan var en gång rutig, så blev den lagad runt locket med en fin jultejp och till sist i lådan med vanlig pakettejp.
 När jag går igenom en knappask vill jag ha det lugnt omkring mig för att njuta optimalt. Här fanns många fantastiska knappar och flertalet äldre.
Nötta pärlemor knappar, tycker de är extra fina när de både är blanka och matta. Snitsiga svarvade masurbjörks knappar och OP knappar i plast och matta mollskinns knappar.
Ju längre man tittar desto mer hittar man, ögat ställs om i jakten på en ny sort. Här fanns en del glasknappar och spröda plastknappar i form av blommor. Med andra ord en riktig pangask.
I morgon visar jag lite av de knappar jag köpte för att ha i min  öppna koffert när du behöver några knappar till en kofta eller så.
Med hej från en som nu är knapprik.

4 kommentarer:

kråkspark sa...

Mycket lustigt sammanträffande, för jag satte precis på locket på min mammas gamla knappburk efter en lång stunds botaniserande! Där gjorde jag flera fynd som jag lade i en annan burk.

Medea sa...

Ljuvliga knappar!

fale artut sa...

Härligt, härligt! Den asken kunde inte ha fått det bättre!

Anonym sa...

Så fina knappar o så söt Doris!