måndag 3 december 2012

Om att tvätta ullgarn

Här ligger en vacker hög med nytvättade garnhärvor av lantrasull från Filtmakeriet. De skall bli ulldjur i mitt valka och sticka projekt.
 Varje härva är märkt med vilken typ av ull som ingår i garnet, gotlandsull, leicester och finull. Garnet är otvättat när det kommer och jag tvättar alltid garnet då det kommer!
 På spinneriet tvättas ullfettet bort ur ullen innan spinningen. Ullfett är segt och kan becka igen maskinerna och för att skydda ullfibrerna i spinningen tillsätter man spinnolja som är petroleumbaserad. Ingen hälsokost med andra ord.
 För att hålla härvorna i bra ordning knyter jag om dem löst på 3-4 ställen med en lintråd.
 Bästa sättet är att använda ammoniak i varmt vatten. Det kan man inte göra inomhus utan skyddsutrustning. Jag håller till i trädgården och har skyddshandskar och ställer mig på rätt sida i vindriktningen.
 Lägger i garnet och ser genast att fettet rinner ut i vattnet. Så lägger jag på ett lock och låter det stå i ca 20 minuter.
 När jag lyfter upp garnet brukar det se ut så här. Jag kramar noga ut så mycket vätska som möjligt och går vidare ner i tvättstugan.
Där fortsätter jag med tvätt i en schampolösning och därefter sköljning i flera vatten. Efter centrifugering och torkning har jag ett härligt garn att arbeta med.
Med hej fr. Tant Kofta

Svar på frågor: Oftast är ullgarn tvättat då man köper det och det har ingen stark lukt och är luftigt. Men när det säljs otvättat (med spinnfett) är det här en bra metod. Vet att tex .Wålstedts avslutar spinnprocessen på det här sättet innan garnet säljs. Jag lärde mig att använda ammoniak då jag gick min textilutbildning för många år sen. Om man jobbar med helt otvättad ull vid handspinning kan sköljning vara ett alternativ här kan du läsa om det. Hur mycket ammoniak: ca 2msk till 7-8 liter varmt vatten. Garnet luktar inte spinnfett och ull efter behandling med ammoniak och schampo.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, bra idé! Hur mycket ammoniak och vatten brukar du använda? /Åsa

Maja sa...

Hej!
Tack!
Jätteintressant att du visar hur du gör!
Sån´t gillar jag!
kram

Fröken Slöjd sa...

Hej
Funderar kring ammoniaken - varför? Behöver allt ofärgat ullgarn tvättas på detta sätt?
Görs det innan leverans för det mesta?
Jag letade på Filtmakeriets hemsida men hittade ingen info där.
Såg att Clara stickar hade problem med att Filtmakeriets garn luktade ull. Försvinner den lukten med den här behandlingen?
Undrar Fröken Slöjd

sticka går ju sa...

Tusen tack för att du delar med dig av all din kunskap till en okunnig ullälskare! Jag har köpt lite gran från Filtmakeriet och tänkte väl tvätta det med lite tvåltvättmedel, nu förstår jag att det krävs lite tuffare behandling!
Tack igen!
Lena

Unknown sa...

Var kan man köpa spinnolja