fredag 4 januari 2013

Sockgarnernas Crème de la crème

I somras beställde jag garn av "tvåändstickan"i två kvalitéer, ett brunt tunt tvåtrådigt garn av "härjedals" får som skall bli fina vantar och så det som jag nu stickat ett par sockar av. 
 Ett tretrådigt garn lönspunnet i Norge av lammullsrya. Ryafåret är ovanligt och har en fantastisk lång och glansig päls. Här är en bild.
Jag har följt Tootitosh beskrivning om hur man gör när man stickar sockar från tån och upp. Till min hjälp använde jag en rundsticka "karbonz" i storlek 2,75. Sockorna sitter perfekt och nu skall jag se hur sockorna håller, de är ju av 100% ull och sockgarn är ju vanligtvis blandat med en fjärdedel polyester.
 Ull och ull, det är skillnad på det och det kan vara värt att öppna ett garn och ta fram fibrerna för att se ullen. Tvåändstickan berättade att spinneriet haft problem vid spinningen, ullen var för lång, det blev svårt för maskinerna att hantera den.
Här ser ni vilket änglahår som finns i det här garnet. Genuint och äkta och mina fötter har varit varma och behagliga hela dagen, när jag provkört sockorna för första gången. 
med hej fr. Tant Kofta

6 kommentarer:

violykke sa...

De ser meget lækre ud, super dejligt uld

Händer på Haga sa...

Jättefina, ser supersköna ut!

Monica sa...

Stickar också i garn av ryaull men det garnet är spunnet i Finland och har lite ullfett kvar. Det är mitt favoritgarn, enda nackdelen är att jag på slutet har fått garn som har olika grovlek fast det är tretrådigt. Vet inte om min leverantör har beställt garn för olika ändamål eller om det har blivit fel i spinneriet.
Garnet är starkt för att vara ett rent ullgarn utan inblandning av syntet, stickar både sockor och vantar och väldigt varma blir de. Dotter och dotterdotters favoriter.

Birgitta Lindh sa...

Åh vad fina. Berätta gärna om slittåligheten nrä du använt sockorna ett tag.
MvFÅRhälsningar TvåÄndsStickan

maria carlander sa...

Vad spännande att se, jag har inte tidigare sett något ta upp garnet för att titta på fibrerna -intressant! Jag är också nyfiken på hur slittåliga de blir, vill gärna sticka i ren ull -även sockar- och det är bra med tips på garn som passar till det.

En helt annan sak; jag har sett att min nya bloggadress har buggat ihop länklistor på andras bloggar (stön och ynk). I listorna står bloggen som 'fröken c' fortfarande, men länkar lustigt nog till min nya mariacarlander-adress -men till ett gammalt inlägg. Den uppdateras alltså inte som den ska!

Om du vill får du jättegärna uppdatera din blogglista till den nya adressen mariacarlander.blogspot.com så borde länken uppdateras och funka som den ska.

Yay!

Borvling sa...

Va roligt! Man ser verkligen hur glansigt garnet är, och hur fint sockarna blänker. Är det liksom lite strävare än t.ex. de flesta dropsgarnen? Jag har funderat precis på var man hittar sånt fint glansigt garn. Igen, va roligt!