fredag 26 juli 2013

Om att färga garn......

Med jämna mellanrum får jag frågan om jag håller färgningskurser och svaret blir tråkigt nog nej. Har det för trångt i mitt lilla färgeri och då blir det inte möjligt. Istället bjuder jag nu på en liten serie inlägg om färgning med tips och några pekpinnar eftersom jag är en nörd och har en respekt för vackra garner som jag anser skall behandlas med försiktighet och respekt.   
 Här hänger en förmiddags arbete, nyss centrifugerade och utslagna härvor på tork. Den här färgningens tema var äpplen.
 Mitt färgeri är även husets tvättstuga. På bilden syns många av mina redskap, matbespisningsbleck, färgmaskin, kastrull och spis med ugn till blecken. Ni ser också färglösningar i flaskor och en trave durkslag som är ett toppenhjälpmedel.
 Under tiden jag gått och funderat över det här inlägget har jag kommit fram till att jag delar in färgningen i tre olika delar.
1. Teknik: Så här går det till, hur man hanterar garn och färgstoff, får färgen att fästa och hur man undviker att garnet skadas............
2. Systematik: Att dokumentera det jag färgat så att kan dra nytta av blandningen och komma vidare i nyanserna. Till min hjälp har jag små böcker där jag antecknar alla recept under fägringarna och sen fäster små prover med häftapparat. På bilden upptill ser du en liten garnände som hänger i en omknytning runt en härva, den skall häftas in boken och bidra till min färgningskompetens.
3. Känsla: "Det här blir för fläckigt", "Här får jag dämpa med lite grått", ...........
Fortsättning följer.
Med hej fr. Tant Kofta

8 kommentarer:

Lotta 8`) sa...

Spännande med en liten kurs i att färga garn, tänkte på det just idag för jag har köpt garn på loppis, gammalt ullgarn, det känns lite kladdigt.... och strävt och borde nog tvätta det - såpa? och är också nyfiken på att färga det, typ med rödlök - går det? och hur gör man :) Tack för trevliga tips :)

Rysteribs sa...

Spændende! Jeg glæder mig til at læse de næste afsnit med gode tips og inspiration! Tak! :)

Leena sa...

Kommer med spänning följa din "kurs" i garnfärgning. Jag har aldrig färgat garn men känner mej lite sugen på det.

Monstermønster sa...

Takk for at du deler inspirasjon! Gleder meg til å følge serien.

Kerstin sa...

Fantastiska färger! Får själv lust att börja färga igen.

Manduzana stickar sa...

Det ska få bli roligt att få läsa om hur du går till väga med färgningen :)

Medea sa...

Härliga färgningsböcker du har!

Händer på Haga sa...

Å vad fint det blir! Känns så rikt på nåt vis, att se allt hänga på rad! Lycka till med kommande projekt!