onsdag 21 augusti 2013

Indigo

Nästan varje gång jag färgar hittar jag en ny färg som jag börjar tycka om, utökar mina favoritfärger hela tiden. Men några trogna följeslagare har jag och en av dem är indigoblått. Jag tycker indigo stöttar andra färgtoner så de blir vackra, den är ofta grund för mig när jag sätter ihop färger.
 Indigo är ursprungligen en växtfärg, växten heter Indigofera Tinctoria och kommer från Indien, klicka här  för att se en mycket spännande film. När indigon är utvunnen ur plantan sker färgningen genom en kemisk process, där det man färgar får sin färg först när det kommer i kontakt med luftens syre. Här kan du läsa mer. Vi färgar med indigo över hela världen, jag tror många tycker om blått och tidigare var det en färg som signalerade rikedom, i alla fall här i Norden där det inte går att odla indigo. Här var det en dyrbar handelsvara. Vi har en växt här som heter vejde men det ger inte en så klar blå färg som indigon.
 Indigo är spännande på så vis att när den är mörk och mättad slår den mot rött och får nästan en metallisk klang. När den sen bleks och blir ljus går den över till blått med en grön klang. Här ser du fler bilder med indigotema. Jag har tillbringat helgen i Stockholm och under tiden jag väntade på tåget för att åka hem hann jag upp till fina butiken Just Africa för att se efter en ny duk. Den jag haft i många år börjar bli nött och väldigt ljus, ni känner säkert igen den för jag använder den ofta som underlag då jag fotograferar till bloggen.
 Till min lycka fanns det två dukar kvar. De är tillverkade i Burkina Faso och består av långa handvävda ihopsydda remsor med hårdtvinnade fransar i varje ände. För att kunna använda dem behövde de tvättas, de var så mättade med färg så dukarna kändes feta och hade en stark "äckelgod" indigodoft.
 Så här hänger de nu, nytvättade, två helt handgjorda dukar som jag kommer att glädjas åt varje dag i många år.
Med hej fr. Tant Kofta

3 kommentarer:

Knitbyme sa...

Så vackert mot grönskan!

Tyg och otyg sa...

Fina! Jag var i Gambia för ett par år sedan och fick då ett batikfärgat tyg, färgat med indigo, i present av en kvinna som vi besökte. Det var också sådär mättat med färg att det t o m färgade av sig lite på händerna när man tog i det.

kråkspark sa...

Det är en fantastisk upplevelse att se när den blå färgen kommer fram av syret. Intressant film också , men jag blir fundersam över arbetsförhållandena!