måndag 25 november 2013

Säg aldrig nej utan att tänka först.

För en tid sedan tipsade min äldsta dotter mig om en förbättring då jag färgar och av ren reflex svarade jag att "Det behövs inte, det är ingen bra idé" Innan jag ens hade fundera på vad det innebar.
Det blev en riktig "kärringvarning" för mig, att jag som tycker jag är så fri i tanken bar mig åt på det viset. Hur många av er har varit nya på ett jobb och funderat ut en förbättring och mötts av "Att det har vi redan provat och det fungerade inte!" då ni presenterat det för arbetskamraterna eller chefen? Eller är det så illa att du har du varit den som givit det sänkande svaret så kan jag berätta för dig att är du på väg att bli gammal. Det är allvarlig gubb och kärringvarning på sådana svar!   

Nu till det geniala förslaget till förbättring jag fick av min dotter. Jag gör blandningar av koncentrerad färg då jag skall färga. 15 gram färg och 1,5 liter vatten i en petflaska och jag slipper vägningar med precitionsvåg. När jag vill ha 0,5 gram färg tar 50 ml blandning i ett mätglas snabbt och lätt. Tyvärr är petflaskor höga, smala, vippiga och känsliga för hetta (kokande vatten behövs då man gör blandningarna)
Så hennes geniala och superbra förslag är att använda dunkar som det varit Åsens lantmjölk i. Bara fördelar; stadiga, lätta att hälla ur, lätta att blanda i och dessutom snygga. Tack fina Karin för förslaget.
Nu skall ni få några bra tips av mig. Skaffa durkslag när du jobbar med garn och ull. Jag använder dem oftast vid färgning. Garnet får rinna av och svalna i lugn och ro. Vid ulltvätt kan man sänka durkslaget upp och ner i tvättbad utan knåda.
Tvättpåsar; när jag efter en färgdag har ca 8-10 kg nytvättat garn (som svalnat ordentligt) att torka packar jag varje färgning i en tvättpåse, drar igen dragkedjan och stuvar sen tvättmaskinen full och centrifugerar. Inget trassel och ingen nötning på garnet. Det sista tar luftavfuktaren och sen är det torrt och dags att göra kringlor.
Med hej från Tant Kofta
ps. På bilden längst pup ligger en litten trave Filisilk, några jag är extranöjd med, de röda blev inte dumma alls. ds.

8 kommentarer:

Anna Martina sa...

Du är så klok Lotta! Jag har nog alltid varit lite kärring på det viset, alltid velat kunna allt från början och när någon sagt att jag kanske borde göra på något annat sät har jag bara snäst till, trots att det uppenbarligen inte fungerar på det sätter jag försöker göra det. Som tur är har jag växt ifrån det mer och mer på senare år. Insett att man inte behöver vara bäst på saker från början och tycker att det är okej att kanske aldrig kunna bli bäst på något. ...och framför allt blivit bättre på att kunna ta tips från andra!

frisky frog sa...

Får man säga kärringklok? Om man får det är det ett ord som beskriver dig. =)
Faktum är att jag har samma tanke. Jag köpte Jeaba kallfärg på vårt event och sparade dunkarna som vi serverade mjölk och juice ur. Gissa om det var Åsens lantmjölk. Perfekta för varje påse med färggranulat blir 1,5 liter färg. Vi tänker lika dant Karin och jag. Är det för att vi heter samma...
/kram

Susilull sa...

Så bra att du varnar oss för tantfällor! Ibland är det lätt att vara för snabb i kommenterarer.
Måste hålla med dottern om dunkarnas förträfflighet dock, jag har dem till lite av varje (efter tips från min idérika pappa!) bl a till pulvermaskindiskmedel - suveränt!

Medea sa...

Vilka bra tips vi får ta del av. Tack!

Sjömans-Elin sa...

Haha, jag säger nästan alltid "nej" först. Sen går jag hem och tänker över det en dag eller så, sen blir det alltid "ja". Och eftersom jag vet med mig att jag är en nejsägare, säger jag ingenting förrän jag tänkt efter först, numera. :) Fast huvudsaken är väl ändå att man kan ta ett steg tillbaka, tänka över och sedan faktiskt ändra sig?

karolina sa...

De förpackningarna eller tvättmedelsförpackningar fungerar även utmärkt för att förvara sand i. Brukar ha en förpackning i bilen på vintern att använda om jag fastnar på grund av halka.

Cecilia sa...

På min första anställning stod jag rosig och ivrig och frågade efter utrustning och fick svaret "Det provade jag för 20 år sedan och det fungerade inte..." Åh, den mannen var en fyrkantig pinne i ett runt hål! :-D
Han sa det ofta och i alla möjliga sammanhang.
Men du har rätt, man får se upp så man inte trillar dit, att jag inte fått en metod att fungera kan ju bero på att jag gjort ett dåligt försök!!!

FruSøglimt sa...

Rigtig flot garn du farver. Er helt vild med de farver du laver. Har kun prøvet at farve en gang, og......det gik ikke så godt. Kigger forbi igen.