torsdag 29 maj 2014

Perfekt väder för att tvätta mattor

Det brukar ofta bli soligt och blåsigt väder en period i skarven mellan vår och sommar.
Perfekt väder för mattvätt. Idag var det min gamla matta jag döpt till "Sommarsjö" som fick sig en omgång.
 Att tvätta mattor hemma med hjälp av högtryckstvätt är bra på flera vis. Man får 600:- att göra något kul för när man gör det själv. Dessutom sparar man på miljön, istället för kemtvättvätskor används kallt vatten och såpa.
Så här: Spola mattan noga med så att mattan genomfuktas ordentligt, droppa sen såpa över ytan och borsta lätt med en piasavakvast. Vänd på mattan och gör likadant på andra sidan.
 Häng sen upp mattan på något stabilt, var noga med att hänga den rakt med stöd ända ut i kanten. Våra gamla trädgårdsmöbler funkar perfekt.
 Spola sedan mattan noga igen på båda sidor så att allt såpvatten rinner bort. Låt sen mattan hänga på tork tills den är helt torr vilket brukar ta ett par dagar. Blåsväder förkortar tiden.
Mattan jag tvättade idag vävde jag i mitten på 1980 talet då jag gick på Textilinstitutet i Borås. Här har jag just klippt ner den och jag minns att jag grämde mig över några mindre lyckade färgövergångar. Kanten är flätad och trädd på ett sätt jag inte träffat på sen dess. Jag lärde mig metoden av en klasskamrat som var provväverska på Kinnasand.
Nu har mattan legat i vårt vardagsrum i snart 30 år och jag gillar den fortfarande. På den mörkblå sidan är den riktigt bra. Tekniken är dubbelbindning på två partier och jag använde 8 skaft med kontramarsch och dubbla varpbommar för att få det att stämma. Varpen är av tjockt lin och inslaget är nöthårsgarn från Bergå, ett garn jag köpt på rea flera år tidigare då Leksands hemslöjd skulle sluta med kvalitén. Av ett tillfälle var jag där på semester och hade en stor säck med garn med på tåget hem.
Med hej fr. Tant Kofta

7 kommentarer:

Fröken Slöjd sa...

hej
Fantastisk matta och fantastisk skola gick själv där 1988-89.
Hälsningar Fröken Slöjd

Elisabet sa...

Vilken snygg matta! Och en matta med bra kvalitet i material, utförande och utseende håller i många decennier.

MalinSj sa...

En jättefin matta. Kul att även du har vävt i dina dagar.

Maritas Maskor sa...

Tack för jättebra tips!!'
Och där ser man vilken skillnad det är på kvalitet och nåt billigt! Du kan njuta av din fina matta fortfarande!

Manduzana stickar sa...

Alltså, jag blir så himla imponerad över att du vävt en matta alldeles själv! Jag önskar att jag också kunde konsten att väva, något alls.

Karinas inspiration sa...

Jättefin matta förstår att du har har behållt den i många år:))
Jag har också vävt en del mattor men av bomullstrasor och ser fram att väva mer och sticka nu när jag snart är pensionär.
Karina

KataM sa...

Vilken vacker matta!

Datorn återger ju inte alltid färgerna så bra, men på den översta bilden tycker jag att färgerna är fantastiska. Fast den mörka sidan är också väldigt fin. Vore den min, skulle jag nog vända den efter årstid - en mörkare vintersida och en ljusare sommarsida.:-)