tisdag 19 april 2016

Vantar med mönster av lyfta maskor

Att sticka mönster med lyfta maskor är roligt och enkelt. Man stickar med en färg i taget och mönstret bildas då man lyfter (flyttar) maskorna som skall ha en annan färg från vänster till höger sticka utan att sticka dem.  
 På 1950 talet hade mönstring med lyfta maskor sin storhetstid och vantarnas mönster har jag hittat i en sticktidning från 1952. Modellerna i tidningen är från Feminas senaste "rikssticktävling" och det var Gunvor Helgesson som fick 3:e pris i grupp 3 som gjord den fina pojkpullovern jag hämtat mönstret ifrån. Ursprungsmönstet är stickat på 2 stickor fram och tillbaka men eftersom vantarna ä stickade runt har jag gjort om beskrivningen till det. Mönstret gör att vantarna bli tjocka och varma trotts att garnet är ganska tunt.
Grundmönstret till vantarna är från stickhäftet Koftans bästa vantar som finns här. I stickhäftet finns beskrivningar till vantar i fyra storlekar och i två olika tjocklekar på garn. Jag har följt damstorlek för tunt garn, då stämmer maskantalet med mönstret för lyfta maskor.
Till de här vantarna har jag använt det vackra ullgarnet Spelsau lammull från Hoelfeldt Lund som jag nyligen börjat att färga och som snart finns i webbshoppen i fler toner än grått och vitt.
Mönster då du stickar runt:
Mörkt garn 1. rm
Mörkt garn 2. rm
Ljust garn 3. *lyft en m, 2rm*
Ljust garn 4.*Lyft en m, 2am*
Upprepa sedan varv 1-4 under hela vanten.
Förklaring:
rm - räta maska
am - avig maska
lyft en m - lyft en maska som om den skulle stickas avigt från vänster till höger sticka
*.....* - upprepa det som står mellan * .....* gång på gång varvet ut.

Jag har gjort ökningarna för kilen under de mörka varven och låtit det vara två mörka maskor intill varandra i vantens kanter som följt med hela vägen upp.
Lycka till!
Med hej fr. Tant Kofta.
ps. 2stickare har gjort ett fin liten stickbok med olika lyfta maskor mönster och den finns att beställa här ds.

måndag 4 april 2016

Virkmönsterskrivare sökes!

För ett par år sen fick jag möjligheten att köpa ett stort parti bomullsgarn. Ett bomullsgarn som är framställt på ett miljövänligt och sjysst vis och som till stor del består av sk. färgväxande bomull. Färgväxande bomull är inte hårt förädlad och fröhåren på bomullsplantan har en brun ton som garnet dess färg. Garnet är tjockt en 100grams härva är ungefär 200 meter lång. Sedan ett halvår tillbaka inser jag att jag har alldeles för mycket av detta garn och har börjat att skänka bort det till välgörenhet. 
(Lite långre ner i inlägget ser ni vad Missionsförsamlingen i Väse i Värmland har gjort på sina stickcafeer. Det är Ann-Margreth Barse som ordnar med detta.)
Nu till min idé kring detta garn som jag hoppas flera vill delta i och kanske sprida.
Garnet är förträffligt att virka med och min tanke är att det skulle kunna användas till sk. luftmaskvirkade kassar som kan användas då man går och handlar istället för plastkassar.
Modellen skulle kunna vara en slätvirkad botten, luftmaskvirkade sidor och avslutningsvis ett par rejäla handtag. 
 Så nu söker jag någon som kan göra ett mönster till en enkel kasse. Ett mönster som är lätt att följa och lätt att virka och som kan följa med garnet då flyttar ut åt olika håll i vårt land.
Att sedan virka kassen kan bli en trivsam syssla och kanske säljas för en slant som sedan går till någon som behöver det.
Så hör av dig till mig genom epost hej@tantkofta.se om du kan tänka dig att göra beskrivningen.
 Väse Missionsförsamlings stick cafe har stickat och virkat massor av grejer med garnet.
Det finns mycket garn kvar att använda och hämta för de som vill göra något för någon annan.
Med hej fr. Tant Kofta