söndag 4 januari 2009

3 halsdukar på tvären och en skridskotur

Vi har haft ett så vackert väder idag, klart och soligt. (Gick igår och höll tummarna för att det inte skulle komma någon snö och det hjälpte.) Isen uppe på vår sjö ligger spegelblank och är nu 10 cm tjock. Vi tog med oss chokladkaffe (hälften kaffe, hälften varm cholkad) och de sista lussekatterna. Jag har åkt några varv med mina gamla skridskor och det är härligt att flyga fram.


Passade på att fotografera 3 halsdukar stickade på tvären.
Bjuder er på beskrivningen om någon blir sugen att prova.
Fördelen med att sticka på tvären är att man kan använda restgarner (det går inte åt så mycket av varje färg) och att stickningen blir porös och fluffig.
Använd en rundsticka och sticka rätstickning.
Lägg upp 175 maskor (löst) och sticka ett varv. Ta av garnet (lämna 10 cm tråd) och börja med en ny färg på andra sida av stickningen. Sticka två varv, ta av garnet och börja med nytt garn på andra sidan. Upprepa tills du får en så bred halsduk du önskar. Avsluta med att sticka ett varv med en färg och gör en lös avmaskning på det andra varvet
Vid varje färgbyte får du två trådar som du kan tvinna till en snodd som blir en liten frans. Avsluta snodden med en pärlknut innan du klipper av tråden.
Du får en halsduk som har smala ränder på ena sidan och färger som flyter i varandra på den andra.
Halsduken som är grön,blå och turkos är stickad med tunnt alpackagarn och sticka 6. Den väger 60 gram och är 115 x 14 cm ( Tack för lånet Kristina på Standargatan )
Halsduken i marin, vinrött och blått är stickad i angora och tjockt silke och sticka 7. Den väger 105 gram och är 120 x 15 cm och maskantalet är 135.
Den korall,orange och gula halsduken är stickad med ett medeltjockt bomullsgarn (typ Drops muskat) sticka nr 6. Den väger 175 gram och är 180x18 cm och maskantalet är 220.

Idag har Torprosen varit här och fotat "värmlandströjan", får bilder av henne imorgon.
Det ska bli kul!
hej fr. Koftan

3 kommentarer:

annas alster sa...

Jag gillar dina polkagrisvantar starkt!

Hm, kanske ska man våga sig på en stickad sjal till. Här hemma finns de mycket små restsnuttar som skulle må bra av att användas.

fale artut sa...

Härliga bilder och alster, Koftan!
Perfekt med halsdukar när det isar om kinder och haka!

Camilla sa...

Tack för tipset det måste jag prova med mina restgarner