lördag 8 maj 2010

Om att färga rosa och ett fynd

Jag känner några som gillar rosa, det gör jag också, men det är inte min färg helt och hållet. Tycker inte att jag får till något snyggt då jag väljer rosa och att färga rosa har varit alldeles omöjligt. Det blir laxrosa eller lila varenda gång.Men igår bestämde jag mig för att prova igen och då fick jag nästan till det. Mitt mål är rosa som rosor och pioner, lätt och lite flyktigt. Gjorde 6 färgningar i glasform. En blev lavendel, men jag vet en liten ros som är väldigt förtjust i lavendel så det gör inget. De andra blev lätta med olika grad av blåhet. Utgångsfärgen var Zenits Briljantröd B med något stänk av lila eller blått.
Ullen ligger i Gotländska saikkorgar den vänstra köpte jag i början av 1980 talet och hade först som ullkorg och senare som tidnings eller garnkorg. Den högra hittade jag på loppis idag, högg tag i den snabbt för den kostade endast 30 kronor. Visst är de vackra!
Här är lavendelullen, kan nog bli något fint den också.
Ta en titt på den laxrosa ullen upp till höger, den färgade jag för många år sen då jag var inne i en tovningsperiod. Tovade olika djur så som kaninenr och katter. Ett år skulle jag var med på Midvinterfesten på Bohusläns museum. Inför utställningen fick jag idén om att göra grisar. Slog på stort och färgade all ull på känn och fick till den skarp laxrosa tonen. Det kändes som amerikanska pudlar som feta tanter har. Men med vitt och brunt och lite intovade prickar blev det till slut ganska grisaktigt.
Imorgon blir det lotteri och så ska jag fota två färdiga koftor som ni snart får se.
Med hej från Koftan

12 kommentarer:

Anna sa...

Din blogg är verkligen inspirerande, du stickar så vackra saker och jag blir så sugen på att själv färga och spinna garn när jag ser alla dina bilder och läser vad du skriver!

Torprosen sa...

Oj vad Rosen blev imponerad av både den rosa och lavendelfärgade ullen....Mycket vackert..kram Torprosen

Anna-Maria sa...

Åh! Skulle gärna vilja komma och knycka allt ditt rosa garn!

Maria sa...

Vilket korgfynd! Tycker att du fått till pionrosa väldigt bra.

I det blå huset sa...

Lavendelullen ser underbar ut!

Anita

elisabet sa...

Jag har också en saigkorg som jag fick i present på 60-talet

Bland nystan o papper sa...

Verkligen ett loppiskap. Lite nostalgi för mig, mamma köpte en sådan korg, har för mig att vi hade notböcker i en när jag var liten. De är vackra. Skulle vara kul att se dessa katter och grisar :)

Randiga Tråden sa...

Vilka underbara färger.

liene sa...

OOooo den rosa -sååå finnt och djup rosa...jag älskar rosa färg ...men inte de baby sort ...den som du har på bilden!

Lena Andersson sa...

Oj 30 kr för en saigkorg, jag älskar dom har två från 80-talet som jag har tyg i.

Susilull sa...

Vilka fina korgar! Vill ha, vill ha! Och dina fina "karamell-ullar" (hur sägar man ull i flerform?) är ljuvliga dom också!

teresa sa...

Varför missade jag den underbara lilla korgen??!
Grattis till fyndet.