måndag 9 december 2013

Härvor är min nya vän

Jag har länge funderat över en lösning där jag själv kan göra härvor av garn till min färgning. Vid flera tillfällen har jag haft chansen på fint garn på kon och fått säga nej eftersom det är ett hästjobb att stå och handveva med en knäpphärvel. Så hittade jag företaget Nancys Knit Knacks i USA som gjorde precis det jag sökte. Redskap som befinner sig mitt emellan hantverk och industri; rejält, gediget, hyfsat lättarbetat och med kapacitet. När jag sen berättade om Nancys för en av mina kunder ordnade hon så att Härvor fick åka till Sverige som handbagage då hennes son skulle åka hem. Perfekt.
 Hon har stått i delar i en låda ett tag, jag har bävat lite men igår satte vi igång och det gick förvånansvärt bra med fina instruktionsblad och filmer från Nancys. Efter ett par timmar kunde jag trycka på knappen och få igång motorn. Modellen jag köpt är en Yarn Winder med sk. Flexi-Skeiner så jag kan göra tre härvor samtidigt. Så himla bra!
 Här står 3 stora koner med en "Tjock Filisilk" från Zitron (helt underbar) som jag fått förmånen att prova. Först går garnet över bordskanten upp till en tråddelare och så upp till Härvor. På 4 minuter har jag härvat 300 gram garn och under tiden fixat med annat eftersom jag kan programmera antalet varv och när det är klart stannar maskinen med ett pip.
 Här härvar jag Soft Donegal tweed, lätt som en plätt.
 Här är den lilla varvräknaren.
Små koner kan ställas i ett litet praktiskt ställ som gör att konerna snurrar och inte skapar en extra snodd på garnet. För att undvika att konerna vobblade lirkade jag ner en trissa och som hjälp använde jag en matlagningstång som nu blivit en kon-tång istället.
Med hej fr. Tant Kofta
ps. Mina koner är upphärvlade, det känns lite tomt, nu får jag återgå till färgning och annat tills jag får hem nytt ds.

3 kommentarer:

miastick sa...

Jag vill också härva! Ser så grymt kul ut :)
Och är oerhört nyfiken på tjock-filisilken :)

Manduzana stickar sa...

Vilken smidig härv-maskin! Skönt att slippa handveva för dig också :)

Mia stickar sa...

Vilken grej! Förstår att det blivit bästa kompisen!