tisdag 15 december 2015

Hur går det till att tova.......och att valka......

Under senaste tiden har jag läst på många ställen att folk tovar vantar i tvättmaskinen och nu vill jag berätta att det går inte!
Att tova är en ganska långsam process där man hanterar lös kardad ull antingen med hjälp av ljummet såpvatten och dina händer eller med en matta där ullen rullas så ullfibrerna kryper i varandra och bildar en filt = att våttova. (En nyare metod är att använda en spetsig nål med en hulling i spetsen som "trasslar" ihop de långa ullfibrerna då man stickar med nålen upp och ner i den kardade ullen = att nåltova.)
 För långe sedan gjorde jag de här våttovade katterna,  jag var mammaledig och stod vid diskbänken och jobbade. Intill stod lilla Åsa och diskade, så ivrigt att köksluckan svällde upp och fick bytas ut. Här kan du läsa lite om tovningstekniken.  Tovningens drottning är Gunilla Paetau Sjöberg hon har skrivit en fantastiskt fin och bra bok om tovning. Här ser du en del av det hon gjort.
 Hon är en av mina idoler och det här fina flaskfåret jag har i min ägo har hon gjort.
Nu till det vi gör i tvättmaskinen eller på tvättbrädan.
Vi valkar ett vävt, stickat, nålbundet, virkat eller krokat plagg eller tyg.
Då man tovar använder man en unik egenskap hos ullen.  Om man tittar på en ullfiber i mikroskop har den en yta ungefär som en kotte, där finns fjäll på utsidan. Då ullfibern fuktas i 40 tradigt såpvatten så reser sig fjällen. När ullfibrena sedan bearbetas börjar de vandra och eftersom det endast kan ske åt ett håll (eftersom fjällen håller emot åt det andra) fäster ullen ihop och bildar en filt.
Då man valkar använder man ullens egenskaper på samma sätt fast först stickar, väver, nålbinder, virkar eller krokar man. Oftast gör man det man skall valka lite större eftersom ullfibrerna kryper i varandra. Här kan du läsa hur man valkar för hand.
Ett enkelt sätt att valka är att göra det i tvättmaskinen. Jag brukar låta vantar eller tofflor åka med i veckotvätten 40grader. Olika kvalitéer av ull krymper olika mycket och därför kan det vara bra att börja med en snabbtvätt så det inte blir för litet.  På bilden ser du stickade och sedan valkade vantar. De undre är obehandlade. Det är en fördel att valka ett stickat plagg som är stickat av en lite grövre ull, allra bäst blir det då ullen kommer från en ursprunglig fårras med både bottenull och täckhår. Då bildar täckhåren en stadga och bottenullen en mjuk yta.
Ett ord som kan användas då man krymper ylletyg till exempelvis vadmal är att Stampa, det är precis som det låter. Man lade ulltyget i ett balja med vatten och så trampade man runt. För att effektivisera byggdes stora yllestampar intill vattendrag där ylletygerna bearbetades till täta tyger som stod emot väder och vind. Här kan du läsa mer om detta.
Om du inte provat att valka ett stickat plagg gör det!  Du får en fantastisk kvalitet!
Med hej fr. Tant Kofta

4 kommentarer:

Magdalena sa...

Jo men visst kan man tova i tvättmaskinen! Man börjar göra föremålet med våttovning, och när det är "lagom" fardigt låter man det bearbetas i tvättmaskinen.

(Fast jag håller med om att är föremålet t ex stickat först, så handlar det om valkning.)

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

Det sista steget i tovning kallas också också att valka och det går utmärkt att göra i tvättmaskinen. med hej fr. Tant Kofta

Helena sa...

Haha, vi fick också byta dörrar i skåpet efter vår diskande Åsa. :-)

Hanna sa...

Åh vilka fina vantar.
Hanna