onsdag 29 mars 2017

Vilken sommarvecka!

Första veckan i augusti tillbringar jag på Gotland med värsta bästa gänget!
Det skall bli så spännande!
Här är en direktlänk till anmälan och mer info.
 Läs mer om kurserna här och klicka gärna på länken för att läsa om ledaren.

FÄRGA GARN OCH FIBRER med Erik Torstensson - Man of wool
Vi lär oss använda de syntetiska färgerna för att färga ull, silke och nylon. Prova olika sätt att mönstra eller måla på dina garner. För den som spinner finns även möjligheten att färga sina fibrer och göra egna färg- och materialblandningar. 

PROVA PÅ ATT SPINNA med Erik Torstensson - Man of wool
För dig som är nyfiken på hur garn blir till och kanske funderar på att börja spinna eget. Vad är bra att tänka på när du köper en rock eller slända, och vilken ull passar till vilka garner?
Vi spinner på rock och slända och provar olika sätt att tvinna våra garner. 



SPINNA FÖR ATT STICKA med Monica Hellberg
Vad är det för skillnad på kamgarn och kardgarn? Hur bereder man dem, hur spinner man dem och vilken ull ska man föredra? Hur ska man veta om man ska arbeta med 2-trådigt eller 3-trådigt garn? Vi övar på teknikerna (korta drag samt långdrag) och kikar på vilka olikheter de ger i stickat. Vi ser över din spinnteknik för att vässa den ytterligare.

AVANCERAD SPINNING med Monica Hellberg
Vad är egentligen bouclé, kabeltvinnat och crepegarn? Hur spinner/tvinnar man dem? Du får tips och trix för att lyckas med dem och vi ser också över din spinnteknik för att vässa den ytterligare. Vi arbetar med några olika avancerade tekniker där det ingår att tvinna flera gånger för ett speciellt garn. Beroende på vad vi använder för färger och material, kan garnets utséende varieras på många sätt med samma teknik.

SPINN MED FÄRG med Stefan Moberg
Som spinnare kan vi arbeta med färg på olika sätt. Vi kan färga ullen innan vi spinner den eller jobba med de naturliga färgerna från fåren. Vi kan karda eller kamma ihop olika nyanser för att uppnå olika färgeffekter. Vi kan till och med blanda färgerna direkt vid spinnrocken. I den här kursen får du en introduktion i färglära och lär dig olika tekniker för att spinna med färg. Vi spinner självrandande garner där färgerna flyter in och ut i varandra i fraktalspinning och garner med distinkta partier i olika färger. Förkunskaper: Du bör kunna spinna en tråd och arbeta självständigt vid spinnrocken.

PATENTSTICKNING GRUND med Ivar Asplund
Du får lära dig grunderna i patentstickning: helpatent fram och tillbaka samt runt, både enfärgat och med två färger. Vi gör ökningar och minskningar i enfärgad helpatent, halvpatent fram och tillbaka, samt kombinerar patentstickning med rätstickade hålmönster inspirerat av den gotländska ”Källingtröjan”(se bilden på första sidan!) Förkunskaper: lägga upp och sticka vanliga räta och aviga maskor.

PATENTSTICKNING FORTSÄTTNING med Ivar Asplund
För dig som kan enfärgad patentstickning fram och tillbaka (gärna även runt). På den här kursen får du lära dig olika sätt att göra mönster i tvåfärgad patentstickning: olika mönster som skapas med ökningar och minskningar, synkoperade mönster (där man skiftar räta och aviga kolumner), tubuppläggning, samt sydd avmaskning.

STICKA HERMANNA STENGÅRDS SJAL! med Ulla Persson
Hermanna Stengård samlade in gotländska stickade föremål i början av 1900-talet.På ett foto ser vi henne med en vit sjal över axlarna (se bilden på anmälningsblanketten!). I Hermannas samling finns ett antal prover som kanske varit
inspiration till sjalen. Nu har Ulla Persson tagit fram en beskrivning med hjälp av fotot och förstoringsglas. På kursen börjar du sticka din sjal. Vi går igenom hur man stickar de olika mönstren efter diagram samt hur man kan göra om man råkar göra fel. Vi kommer även att knyta olika sorters fransar som passar till sjalar. 

STICKA EN HALSKRAGE MED EGNA MÖNSTER, med Erika Åberg
Att sticka mönster i flera färger är både utmanande och roligt! Under kursen får du skapa egna mönsterbilder med inspiration av både den gotländska naturen och traditionella mönster! Färgsätt dem, kombinera och gör dem till dina - för att prova dem stickar du en halskrage. Vi pratar om hur man kan tänka när man stickar med flera färger - både ullens naturliga och färgade accenter. Hur färger förstärker varandra och får mönstret att framträda - men också hur mönster kan kombineras för att ge en fin helhet. Vi kommer också att utforska flerfärgsstickningens tekniska detaljer och finesser. 

JAKTEN PÅ DEN FINASTE FÄRGEN med Tant kofta – Lotta Blom
Praktik varvas med föreläsning och samtal kring färg och färger. Vi jobbar med färger och hur olika vi tycker, mörkt och ljust, att utgå från en bottenfärg och lägga till den extra piffen, kulörers namn – vad kallar vi färgtonerna? Och så lite till... Ta med 20 dockor med garn – mörka, ljusa, fina, fula. Ju fler färger vi har att arbeta tillsammans med desto intressantare och roligare blir det!

Dessutom skall jag vara med och ha öppen koffert med mina garner.
Kommer du med?
med hej fr. Tant Kofta

måndag 13 mars 2017

Ett litet dilemma.....

Varje dag får jag frågor sms, mail, telefonsamtal och frågor via messenger eller Instagram.
Alla ni hör av er är glada, förväntansfulla och sugna på att sticka och det är så kul och inspirerande!
Men svårt!
"När får du in flera sockpaket?", "Har du några härvor filisilk i färgen petrol, för jag skall sticka en sjal" eller "När tänker du uppdatera din webbshop?"
Jag försöker att hinna med att svara på de flesta frågorna men jag tappar bort en del och det känns inte bra.
En del av mitt sortiment av garner jag erbjuder i webbshoppen beställer jag från mina fina leverantörer och där är det ganska enkelt att hålla sig hyggligt uppdaterad, att ha grejerna hemma helt enkelt.
Men så är det det här med handfärgningen.
Att färga för hand tar sin tid, härvorna skall hanteras i många moment, färger skall blandas och recept skall stämma från gång till gång.
Till min hjälp har jag flera fantastiska människor som på olika sätt rycker in och hjälper till. De provstickar och stickar upp. Kommer hit och klistrar etiketter, packar cellofanpaket, gör färgkartor och är med vid mässor.
JA, det är en ynnest att vara omgiven av så fantastiska och generösa människor. Dessutom har jag förmånen att få samarbeta med flera underbara och duktiga personer som gör fina modeller till garnerna jag färgar. Och sist men inte minst har jag Matte vid min sida som sedan en tid tillbaka gått ner i tjänst för att vara med mig i Tant Kofta. Han tvättar allt garn jag färgar, nystar och kringlar.
Tusen tack till er allihop!
Trots detta hamnar jag på efterkälken.
Nu är strax vårens mässor avklarade och om knappt två veckor åker jag till SIV dvs, Stickfest i Väst som anordnas på Marsstrand av Deisy Design och sedan är jag på hemmaplan med öppen koffert och annat kul till i slutet av sommaren.
Då hinner jag ifatt igen tänker jag.
För att hinna färga så mycket som möjligt innan SIV väntar jag med att uppdatera webbshoppen tills jag kommer hem igen i slutet av mars
Men då blir det tidernas uppdatering, massor av fina grejer!
Med hej och allt gott till er och med förhoppningen om lite överseende/ Lotta - Tant Kofta



tisdag 22 november 2016

Bomullsgarn....söker nytt hem...

Driver du/ni någon människofrämjande verksamhet och behöver garn?
Här finns tjockt beigefärgat bomullsgarn att hämta. Garnet är sk. färgväxande bomull, helt ekologiskt och sjysst framställd men jag köpte alldeles för mycket och behöver utrymmet till annat. Kassarna på bilden är virkade av garnet och Elisabeth Strid, Eva-Karin Kronblad och Gunilla Gunneflo har generöst skapat virkbeskrivningar som följer med om så önskas.
Förutsättningar: Garnet är bara till för hjälpverksamhet och ej för privat bruk. Om du tillhör en organisation och vill virka kassar eller filtar eller något annat kan de sedan säljas och pengarna som kommer in skall gå till hjälpverksamhet eller en verksamhet som gynnar mötet människor emellan.
Garnet hämtas i Romelanda, jag har inte möjlighet att skicka.
Skriv några rader till: hej@tantkofta.se om ni är intresserade, berätta gärna om er ide om hur ni vill använda det. Först till kvarn gäller då det är trångt på lagret och annat skall in.
med hej fr. Tant Kofta

fredag 4 november 2016

Välkommen på Julklappsöppet!

Här har vi JULKLAPPSÖPPET som vanligt dvs. andra lördagen i november.  I år är det den 12 november och det blir lite extra allt.
Vi öppnar 10 och håller på till klockan 15.
 Susanne Hansson fixar godaste fikat i vårt festivaltält!
 Anna Bergman - Tant Ulltuss säljer och signerar sin fina sockbok. Anna bor i norra Skåne och ser sockmönster i allt hon möter.
Jag - Tant Kofta säljer sockpaket och mycket annat som du kan hinna sticka innan jul och ge bort i julklapp.
Eva Alfredsson - Skinnerskan finns på plats och i hennes koffert finns "Varmt och Vackert" - exklusiva sjalar, lösa kragar och inredningsskinn från svenska pälslamm. 
Eva bor i Bengtsfors och har arbetat med päls och skinn i många år på Stenebyskolan.
Erika Åberg säljer och signerar sina böcker och säljer dessutom ljuvliga halsband av halvädelstenar. Erika är frilansande hemslöjdskonsulent och kommer resande från Gotland 
 Åsa Olofsson har med sin fantastiska keramik som hon drejar av lera från Gotland. Det blir garnskålar, pepparkaksgubbar och härliga muggar. Åsa reser hit från Åkerberga utanför Stockholm.

Hjärtligt Välkomna!
Vill du ha en vägbeskrivning klicka här
Med hej och hopp från Tant Kofta med vänner.

tisdag 19 april 2016

Vantar med mönster av lyfta maskor

Att sticka mönster med lyfta maskor är roligt och enkelt. Man stickar med en färg i taget och mönstret bildas då man lyfter (flyttar) maskorna som skall ha en annan färg från vänster till höger sticka utan att sticka dem.  
 På 1950 talet hade mönstring med lyfta maskor sin storhetstid och vantarnas mönster har jag hittat i en sticktidning från 1952. Modellerna i tidningen är från Feminas senaste "rikssticktävling" och det var Gunvor Helgesson som fick 3:e pris i grupp 3 som gjord den fina pojkpullovern jag hämtat mönstret ifrån. Ursprungsmönstet är stickat på 2 stickor fram och tillbaka men eftersom vantarna ä stickade runt har jag gjort om beskrivningen till det. Mönstret gör att vantarna bli tjocka och varma trotts att garnet är ganska tunt.
Grundmönstret till vantarna är från stickhäftet Koftans bästa vantar som finns här. I stickhäftet finns beskrivningar till vantar i fyra storlekar och i två olika tjocklekar på garn. Jag har följt damstorlek för tunt garn, då stämmer maskantalet med mönstret för lyfta maskor.
Till de här vantarna har jag använt det vackra ullgarnet Spelsau lammull från Hoelfeldt Lund som jag nyligen börjat att färga och som snart finns i webbshoppen i fler toner än grått och vitt.
Mönster då du stickar runt:
Mörkt garn 1. rm
Mörkt garn 2. rm
Ljust garn 3. *lyft en m, 2rm*
Ljust garn 4.*Lyft en m, 2am*
Upprepa sedan varv 1-4 under hela vanten.
Förklaring:
rm - räta maska
am - avig maska
lyft en m - lyft en maska som om den skulle stickas avigt från vänster till höger sticka
*.....* - upprepa det som står mellan * .....* gång på gång varvet ut.

Jag har gjort ökningarna för kilen under de mörka varven och låtit det vara två mörka maskor intill varandra i vantens kanter som följt med hela vägen upp.
Lycka till!
Med hej fr. Tant Kofta.
ps. 2stickare har gjort ett fin liten stickbok med olika lyfta maskor mönster och den finns att beställa här ds.

måndag 4 april 2016

Virkmönsterskrivare sökes!

För ett par år sen fick jag möjligheten att köpa ett stort parti bomullsgarn. Ett bomullsgarn som är framställt på ett miljövänligt och sjysst vis och som till stor del består av sk. färgväxande bomull. Färgväxande bomull är inte hårt förädlad och fröhåren på bomullsplantan har en brun ton som garnet dess färg. Garnet är tjockt en 100grams härva är ungefär 200 meter lång. Sedan ett halvår tillbaka inser jag att jag har alldeles för mycket av detta garn och har börjat att skänka bort det till välgörenhet. 
(Lite långre ner i inlägget ser ni vad Missionsförsamlingen i Väse i Värmland har gjort på sina stickcafeer. Det är Ann-Margreth Barse som ordnar med detta.)
Nu till min idé kring detta garn som jag hoppas flera vill delta i och kanske sprida.
Garnet är förträffligt att virka med och min tanke är att det skulle kunna användas till sk. luftmaskvirkade kassar som kan användas då man går och handlar istället för plastkassar.
Modellen skulle kunna vara en slätvirkad botten, luftmaskvirkade sidor och avslutningsvis ett par rejäla handtag. 
 Så nu söker jag någon som kan göra ett mönster till en enkel kasse. Ett mönster som är lätt att följa och lätt att virka och som kan följa med garnet då flyttar ut åt olika håll i vårt land.
Att sedan virka kassen kan bli en trivsam syssla och kanske säljas för en slant som sedan går till någon som behöver det.
Så hör av dig till mig genom epost hej@tantkofta.se om du kan tänka dig att göra beskrivningen.
 Väse Missionsförsamlings stick cafe har stickat och virkat massor av grejer med garnet.
Det finns mycket garn kvar att använda och hämta för de som vill göra något för någon annan.
Med hej fr. Tant Kofta

tisdag 15 december 2015

Hur går det till att tova.......och att valka......

Under senaste tiden har jag läst på många ställen att folk tovar vantar i tvättmaskinen och nu vill jag berätta att det går inte!
Att tova är en ganska långsam process där man hanterar lös kardad ull antingen med hjälp av ljummet såpvatten och dina händer eller med en matta där ullen rullas så ullfibrerna kryper i varandra och bildar en filt = att våttova. (En nyare metod är att använda en spetsig nål med en hulling i spetsen som "trasslar" ihop de långa ullfibrerna då man stickar med nålen upp och ner i den kardade ullen = att nåltova.)
 För långe sedan gjorde jag de här våttovade katterna,  jag var mammaledig och stod vid diskbänken och jobbade. Intill stod lilla Åsa och diskade, så ivrigt att köksluckan svällde upp och fick bytas ut. Här kan du läsa lite om tovningstekniken.  Tovningens drottning är Gunilla Paetau Sjöberg hon har skrivit en fantastiskt fin och bra bok om tovning. Här ser du en del av det hon gjort.
 Hon är en av mina idoler och det här fina flaskfåret jag har i min ägo har hon gjort.
Nu till det vi gör i tvättmaskinen eller på tvättbrädan.
Vi valkar ett vävt, stickat, nålbundet, virkat eller krokat plagg eller tyg.
Då man tovar använder man en unik egenskap hos ullen.  Om man tittar på en ullfiber i mikroskop har den en yta ungefär som en kotte, där finns fjäll på utsidan. Då ullfibern fuktas i 40 tradigt såpvatten så reser sig fjällen. När ullfibrena sedan bearbetas börjar de vandra och eftersom det endast kan ske åt ett håll (eftersom fjällen håller emot åt det andra) fäster ullen ihop och bildar en filt.
Då man valkar använder man ullens egenskaper på samma sätt fast först stickar, väver, nålbinder, virkar eller krokar man. Oftast gör man det man skall valka lite större eftersom ullfibrerna kryper i varandra. Här kan du läsa hur man valkar för hand.
Ett enkelt sätt att valka är att göra det i tvättmaskinen. Jag brukar låta vantar eller tofflor åka med i veckotvätten 40grader. Olika kvalitéer av ull krymper olika mycket och därför kan det vara bra att börja med en snabbtvätt så det inte blir för litet.  På bilden ser du stickade och sedan valkade vantar. De undre är obehandlade. Det är en fördel att valka ett stickat plagg som är stickat av en lite grövre ull, allra bäst blir det då ullen kommer från en ursprunglig fårras med både bottenull och täckhår. Då bildar täckhåren en stadga och bottenullen en mjuk yta.
Ett ord som kan användas då man krymper ylletyg till exempelvis vadmal är att Stampa, det är precis som det låter. Man lade ulltyget i ett balja med vatten och så trampade man runt. För att effektivisera byggdes stora yllestampar intill vattendrag där ylletygerna bearbetades till täta tyger som stod emot väder och vind. Här kan du läsa mer om detta.
Om du inte provat att valka ett stickat plagg gör det!  Du får en fantastisk kvalitet!
Med hej fr. Tant Kofta