fredag 28 november 2008

Äppledockor med nytt ansikte

Under flera höstar då jag jobbade på fritisdhem gjorde vi äppledockor. Man tar ett stort äpple skalar det och doppar det i citronsyrevatten. Sen skär man ut ett grovhugget ansikte och sätter i två nejlikor till ögon. Därefter hängs de upp på tork och efter några veckor har man ett rynkigt ansikte som passar bra till en tomte eller en påskkärring.
Äppledockorna var så roliga att göra att jag fortsatte hemma och gjorde en liten tomtefamilj med hemstickade kläder. Min äldsta flicka som då var 7 år var med och fixade och vi hade jättekul tillsammans. Glädjen blev dock ganska kortvarig, en morgon då vi kom ner i vardagsrummet hittade vi våra tomtar i ett förfärligt tillstånd. Lillasyster 1 år gammal hade kommit på att de var jättegoda att äta. Vi blev så dystra att de stackars tomtarna fick ligga ansiktslösa under flera år. Men nu har de fått nya ansikten i tovad ull och det är en kär sak att ta fram dem till jul.Här har de fått kommit ut lite och fått en titt på växthuset och trädgården
Idag ska jag på Torprosens julmarknad men först blir den den vanliga rundan på mitt kära loppis
Ha det gott!
Ta en glögg, det piggar upp!

5 kommentarer:

fale artut sa...

Hur gör du ansikten, det skulle jag vilja kunna. De är hur gulliga som helst!

Tant Kofta sa...

Nu är det några år sen. Jag använder ull som är hudfärgad (Zenit) och blandar med vit finull.
Lindar ett fast huvud som ett jämntjockt ägg och en liten näsa med samma form. Syr sen fast näsan med några stygn på mitten och virar lite ullflor över. Tovar i såpvatten och formar samtidigt. När jag syr ögon använder jag moulinegarn och drar i ögat bakifrån. det är vikigt att ögonen inte blir utstående utan ligger inne i huvudet.

fale artut sa...

Tack, tack, Koftan. Oumbärlig information för en novis som jag.

Fidiluren sa...

Underbara dockor. De ser ut som små hustomtar. Akta så de inte rymmer!

Tant Kofta sa...

Jag de måste pysslas om ordentligt för att trivas.