lördag 14 mars 2009

Citrusfynd!

Igårmorse läste jag i GP att Ikea sålde citrusplantor billigt. På väg hem från jobbet svängde jag in och det fanns fortfarande några plantor kvar. Max två per kund och det styrde inköpet.
Det blev en Citrus Limon (Citron) och en Citrus fortunella margarita (Kumqvat). De var smutsiga i bladen och Kumqvaten hade några brutna grenar. Nu är de omplanterade och varsamt tvättade med mjuk trasa blad för blad. Alla växter man köper behöver ganska omgående ny jord. Odlarna använder oftast odlingsbord med bevattning på bordet vid framdrivning av växten, i vattnet finns de näringsämnen växten behöver i lagom mängd och rätt omfattning. Jorden som växten odlas upp i är oftast torv och då den kommer hem till oss kan vi inte erbjuda samma service som odlaren och växten mår dåligt.De har fått flytta ut i växthuset redan nu ( jag får passa dem om det blir för kallt). Om du tittar noga på bilden ser du Koftan "in action"med kameran i högsta hugg.
Jag provar att ta reda på de avbrutna grenarna och håller tummarna för att de rotar sig. Har tidigare rotat många olika växter på det här viset. De klippta sticklingarna har en lång hals med avklippta blad, i varje bladveck finns anlag för rötter. Sticklingarna sätts i kanten på krukan och i krukan finns vermiculit, byggleca och lite citrusjord. Krukorna ställs seninomhus med undervärme i ziplockspåsar (för fuktens skull).
Förut har jag använt plaskrukor men testar nu gamla 50tals krukor, de är snyggare. Återkommer med rapport framöver.
Imorgon blir det visning och beskrivning till en basker som stickas på snedden.
Hej fr. Koftan

8 kommentarer:

fale artut sa...

Jag anar en trädgårdsmästare i Tant Kofta! Åh, det känns ruskigt långt kvar till vår här. Får nog ta ett kort i morgon.....det är så vitt och så fint överallt!

kristina sa...

Så härligt med "vårbruket" i full gång! Lite avundsjuk är jag allt! har själv handlat liljeknölar idag, men de får vänta med att komma i jord.

Maria sa...

JAg önskar mig både citrusträd OCH ett sådant vackert växthus!

Torprosen sa...

Finfina plantor Fru Kofta, blir som vanligt lite avis. Kram Torprosen

The Willow Fairy sa...

jag har säkert sagt det förrut, men åååååhhhh vad jag önskar mig ett uterum som ditt. Jag suktar efter citrus och kamelior, men utan uterum är det nästan omöjligt. Du tar väl hand om dina plantor, det gillar jag. Odlarna driver de stackarna alldeles för hårt, men annars hade de väl varit för dyra att köpa..... Dessa två hade i alla fall turen att komma till ett bra hem.

Mattias sa...

Efter att har sökt på google och Citrus Fortunella Maragrita så kom jag in på din blogg :) Idag köpte jag just detta citrusträd på Ikea, inte många kvar. Mina fingrar är väl allt annat än gröna, men ska nu göra ett försök då jag tycker det är kul att testa. Men du skriver att du bytt jord? Så jag borde kanske ta och göra det eller?
Jag har inte växthus så nu står den i en kruka på rummet.

Trädet står kvar i krukan som den var planterad i när jag köpten den, dock står nu den krukan i en annan kruka (större).

Bra blogg :)

Vh
Mattias

Tant Kofta sa...

Hej Mattias!
Kul att du hittade min blogg.
Har du en större kruka med lite utrymme runt om är det inte fel att plantera om. Lyft ur växten ur den gamla kruka krafsa bort lite jord uppepå. Ställ den i den nya krukan och fyll på Citrusjord runt om.
Kumquat anses relativt lättodlad. Tål varma rum bättre är citronen.
Lycka till från Koftan

teresa sa...

Vad härligt det ser ut! jag såg också annonsen om citrusträd, men eftersom jag INTE har ngt fint växthus så fick det vara. För denna gången... Lycka till m planteringarna!