måndag 2 mars 2009

Nu är vårbruket är äntligen igång!

Nu har jag äntligen kommit igång med omplanteringen av mina växter. Jag brukar sköta blommorna bättre men i år har jag varit seg. Brukar sällan ge mig själv beting, men nu är det minst 10 krukor om dagen som gäller tills jag är klar.Idag har jag planterat om en del pelargoner, sticklingar från i höstas som kommer att bli fina till sommaren.
Jag har efter 15 års pelargonodlande kommit fram till några hållpunkter som jag följer.
1. Jag använder alltid lerkrukor, som diskas noga eller värmebehandlas i ugn mellan varje omplantering för att undvika sjukdomar eller ohyra. Lerkrukor blötläggs i en timme innan plantering.
2 Har en dagstidning som underlag vid omplantering och vänder blad mellan varje planta.
3. Slänger all använd jord i trädgården, använder ny jord av bra kvalitet, då blir det mycket finare plantor.
Fler odlingstips kommer framöver bla. Hur jag tar sticklingar och beskär äldre plantor.

4 kommentarer:

Rosenvante sa...

Sådana tips gillar jag, drog hit gubben så han fick läsa. Det är han som har hand om alla pelargonier i garaget som ska omplanteras och så småningom utplanteras. (han har verkligen skött dem bra)

fale artut sa...

Man känner våren i luften när man läser om dina blombestyr! Jag får nog ta och väcka lite pelargoner jag med. Jag gillar lerkrukor!

kristina sa...

jag har hittils bara beskurit och tagit skott, som nu står i vatten tills de rotat sig. Jag vet att den metoden är ifrågasatt, men både mamma och jag har gjort så alltid och vi får jättefina pelargonier. Slarvar med krukorna också! jag vet att man skall vara noggrann, men jag är det inte och konstigt nog har det gått bra ändå.

Medea sa...

Vad bra att få lite tips. Just nu har jag ingen pelargon i vila men mamma har så jag kanske plockar hem någon till mig. Kanske får någon tom. flytta till Provence.