måndag 27 april 2009

Porslinsblomma Hoya carnosa

Igår kväll började vår porslinsblomma sin årliga blommning. Den håller i sig i minst en månad med hundratalet blommor i en jämn ström.
I lördags såg knopparna ut som de var gjorda av plast.
Egendomliga lite fulsnygga och mycket fascinerande.Jag har haft mina porslinsblommor i snart 15 år och de är nu sammanväxta som en mini djungel i sovrumsfönstret. Fick två små skott av en arbetskamrat som i sin tur fått dem ifrån en fiskare på ön Anholt. "Ska vi inte skippa det där böset" föreslog Guldklimpen då vi målande om för ett år sen. Nej, nej! Med omplantering på plats och förstärkning av klättersnören går det ett tag till.

Två små problem för de maffiga plantorna med sig. Under blomningen doftar det ibland så starkt så man måste öppna fönstret för att få luft så man kan sova och så droppar blommorna små honungsdroppar som man måste städa bort. Men städning har aldrig varit något problem för mig.
hej fr. Koftan

12 kommentarer:

Helena sa...

Åh så avvis jag blir! Jag älskar Hoyor- men är sorgligt nog numera vrålallergisk:(
Må så gott!

kristina sa...

Åh, de är underbara! Mycket nostalgi, men jag får behärska mig, eftersom jag inte är i stan och sköter dem på sommarhalvåret så mycket. Jag har en planta på jobbet kvar, men hade fyra stora som gardiner ända till förra året. Då planterade jag om och duschade och samtliga dog. Märkligt, för jag har gjort likadant förut med lyckat resultat. Nu försöker jag driva fram två skott (ganska misskött!)och åtminstone ett ser ut att klara sig.

Rosenvante sa...

Väldigt mäktigt och vackert. Har inga blommor som doftar, sitter i sedan jag jobbat och umgåtts med astmatiker.

Annepålandet sa...

Sånne planter har jeg også! Mine er ikke så store og flotte, og blomstrer heller ikke så rikt, det kommer muligens av at de nesten aldri får vann.... Men av og til, ikke hvert år, går plutselig alle i huset rundt og snuser og lurer på hvem som har tatt på seg ALTFOR mye parfyme. Da er det bare å ta en titt på porselensblomsten - der henger det gjerne en par-tre blomsterklaser bortgjemt på baksiden. En utrolig vakker og fascinerende plante! Her i Norge kalles den også voksblomst, forde det ser ut som blomstene, og særlig knoppene, er lagd av voks.

fale artut sa...

De är som gjorda av en skulptör! Min farbror hade gröna fingrar, han hade en gigantisk Porslinsblomma över en halv vägg! Du väcker fina minnen!

Paradiset Kaos sa...

Jag har också en sån blomma men det är inte lika stor. När gubbens farmor levde och bodde i det här huset så hade hon en porslinsblomma på en vägg i salen. Gubbens syster tog skott på den och gav till sina bröder, inklusive oss.
När vi renoverade tog vi ner blomman och den hämtade sig aldrig utan vi var tvungna att kasta den. Skottet vi fick lyckades vi också ta död på.
Men min morbror har gröna fingrar och satte ett skott åt oss och den lever fortfarande och har blommat en omgång nu.
Gillar inte doften, men gillar växten.

Stickfantomen sa...

Grattis! Så ska det se ut! Hoya Carnosa i sin prakt istf gardin. Så hade min mor det också på sitt förra ställe, ett riktigt Hoya-fönster, vackrare fönster får man leta efter. Skulle gärna ha det så här också med men fel läge.
Visst doftar den speciellt och ger en del bös men det går att vädra och städa.

The Willow Fairy sa...

Min brukar också blomma trogen varje år, men min brukar vara lite senare tror jag, jag får gå och kika och se om det kommit några knoppar än, jag brukar bli lika överaskad varje gång. och just nu ligger jag lite efter i allt vad gäller blommor och blader.

Mia sa...

Oj vilken mäktig gardin du har! Otroligt vackra blommor, nästa gång jag träffar på någon som har porslinsblommor hemma ska jag nog be om att få ett skott.
Ha det bra!
H: Mia

Garntrollet sa...

Vilka fantastiska blommor! Jag har en som luktar lie som choklad, när den blommar. Men den vill inte riktigt växa i år.

Zan sa...

Vackert! De ser precis ut som min porslinsblomma gör,så nu har jag nog fått veta vilken sort jag har! Tack! Men, jag kunde bara njuta av en enda blomma iår, den är några år gammal men har bara blommat i två- och jag är tacksam för det lilla! Härlig blogg förresten!

Medea sa...

Förut när jag bodde i hus hade jag en JÄTTEstor likadan som min fd.svärmor fick när hon gifte sig 1946. Men den finns inte kvar men mormor till mina barn tog skott så alla fem har fått eller kommer att få en egen planta.
De doftar verkligen starkt, det kommer jag ihåg.