fredag 1 maj 2009

Björkkoftan en koncentrationsstickning

Idag har jag kommit igång med min Björkkofta, nu känns den rolig och jag tror det blir bra. Tjusningen med att sticka utan mönster är att det kan bli bra, men inget är säkert, jag kommer inte alltid i mål med en lyckad produkt. (Men ett misslyckande ger iallafall alltid nya ideér som måste provas.)

Jag delar upp mina stickningar i tre klasser. TVstickning= stora enkla stycken, lite långtråkigt och behöver inte mycket passning. Sängstickning=liten lätt stickning som man kan ta med i sängen ex. pulsvärmare. Koncentrationsstickning= Spännande stickning som sätter mig på prov. Kräver dagsljus, arbetsbord och min fulla uppmärksamhet.
Björkkoftan är en typisk koncentrationsstickning och ni ser hur jag bullar upp garnerna när jag stickar. Jag har börjat att sticka på skörtet som ska göra koftan lite vidare nertill. Varje mörkt parti är nederdelen på en björk som har en grön stapel emellan. När skörtet är klart skall jag plocka upp maskor och sticka i andra riktningen så jag får ljusa stammar med mörka streck i. En skymt av en tafflig skiss syns på första bilden.
Halskanten ska bli grön och mellan de ljusa stammarna blir det brunvinröda staplar. Jag använder stickor 5 och en härlig blandning av garner i silke och ull. Bla. kommer jag att använda restgarnerna från Falekoftan och lite andra vackra garner som Fale Artut har spunnit.
Imorgon ska jag på galej till Kinnekulle, vi (Torprosen, Höstanemon och C) ska hälsa på hos Hannu Sarenström som har öppen trädgård. Det blir nog någon hantverkare också, för det är Vårrundan på Kinnekulle och allt är öppet och igång.
hej fr. Koftan

13 kommentarer:

Rosenvante sa...

Den ser ut att bli jättehärlig. Du får fota lite mellan varven så vi får följa utvecklingen.

Marika sa...

Åh, det där blir snyggt! Ska bli kul att se vad som händer med den.

fale artut sa...

Det ser hur spännande ut som helst!
Jag tror att Du klarar detta fint!
Så härligt att lägga ut garnerna så där.

Stickfantomen sa...

Det är en fin beskrivning på arbetsgång och art.

Ha en riktigt trevlig exkursion imorgon och va kul med ett sådant resmål. Saarenström var den som fick mig att gilla corydalis. Idag upptäckte jag dock att en blå jag skaffat som fått växa till sig i kruka ett år nu bara har stendött... suck!

fale artut sa...

Lyckoost som får åka till Hannu S.
Berätta sen ,det blir något att se fram emot! Sug in allt Du kan och ha det super!

Call design sa...

Så kul att se hur ditt ar bete växer fram, ser fint ut!

Och njut av alla vackra växter imorgon!

Annepålandet sa...

Dette ser spennende ut! En helt ny og annerledes måte å strikke på.
Ha en fin helg!

Mia stickar sa...

Så spännande att följa! Björk är ju ett lövträd det finns gott om häruppe, vi har ju inte så många varianter på lövträd. Jag bor ju en bit norr om Björkarnas stad!

Sunna sa...

Jag är så imponerad av denna kofta och följer med spänning hur arbetet fortgår

The Willow Fairy sa...

Det är ju rena konstverket du håller på med.

Annika sa...

Ser ut att bli jättefint, och verkligt speciellt!

kristina sa...

Jag hoppas att jag får se ditt arbete i verkligheten. Det kommer med all sannolikhet att bli ursnyggt! Färgerna på garnerna är också välstämda med dina intentioner, vad jag kan förstå.
När det gäller din uppdelnng på olika stickprojekt för olika tillfällen, så gör jag på liknande sätt, men jobber aldrig i sängen.
Vi ses!

Camilla sa...

Hej. brukar läsa din blogg ibland å gillar absolut björk-tröjan. det kommer bli superhäftig! Jag har också ett liknade system när det gäller olika stickningar till olika tillfällen. Jag har nog några fler kategorier dock... :)