torsdag 18 juni 2009

Ett knep om halskanten är lite för vid

Om man fått halskanten lite för vid, inte vill repa upp och börja om kan man rädda koftan med en virkad kant. Tålamodspåsen gjorde en vacker uddkant och här visar jag hur du kan göra det nästan osynligt på insidan av halskanten. Jag har ett garn i avvikande färg för att det ska gå lättare att se och virkar smygmaskor några maskbågar ner på baksidan. Du kan med hjälp av ditt handlag hålla till kanten med maskorna (hårt eller löst). Ett tips kan vara att använda ett tunnare garn och göra flera rader på insidan, för att öka stadgan.Om du vill veta hur det blir är det bara att prova en bit. Det går snabbt att testa och snabbt att repa upp om det inte blir bra. Är du osäker om det är dags att dela plagget tycker jag du ska fixa halskanten innan delningen eftersom det påverkar plagget mycket. På den nedre bilden har jag gjort kanten synlig uppe på kanten och smygmaskorna gör att det ser ut som den är stickad.
Idag blåser det som sjutton här i Bohuslän, jag var ute en sväng i trädgården för att fota men allt svajade så det var svårt att få till skärpan.
Här är rosen rosa piminellifolia "Aicha" som gått i blom först av alla. Jag är ganska ny med rosor, förut hade jag mest perenner. Sommaren 2007 åt mördarsniglar upp det mesta i mina rabatter. De äter inte rosor och lavendel och då satsade jag på det och det är ju fint det också. Här sitter en fluga och vilar sig från blåsten inne i rosen, i mitt nästa liv ska jag också bo i en ros.
Hur går det för er med koftorna? Min plan är att imorgon visar jag nederkanten och sen är det dags med ärmarna. Kan det passa att jag tar det på lördag eller söndag eller ska vi vänta några dagar?
Själv ligger jag i som sjutton! Viola min 15 åring har tingat den blårandiga koftan i silke och Bella som kommit hem från Stockholm önskar sig den grå bambukoftan, själv ska jag få den bläckblå.
Mitt överjag talar strängt till mig att "Nu får du inte börja på nåt nytt innan de är klara!"
Än så länge lyder jag.
hej fr. Koftan

16 kommentarer:

fale artut sa...

Du har ju värsta Koftfabriken!
Superduktig är du!
Ha nu en skön helg och gör bara bra saker!

Lena sa...

Hejsan!
Lördag passar mig alldeles utmärkt,för här har det inte stickats så mycket.Då ska jag vara framme vid att börja på ärmarna.
Önskar dig en superfin midsommar!!
Lena D :)

Anonym sa...

Super bra beskrivning, det går undan själv har jag säkert 15cm kvar på kroppen och ett fint garn så ingen brådska för min skull....

// Maria Li

Tomtan sa...

Glad Midsommar!!!!!!!

zandrama sa...

Själv har jag kommit 7 cm ungefär på koftan, dvs är inte ens inne på andra inlägget. Men jag är en långsamstickare och gråter inte för det, inläggen finns ju kvar. :)

Kristina sa...

Fina tips du kommer med! Rosen är ljuvlig och liknar min Frühlingsduft. Ha en trevlig midsommar! Kram Kristina

Stickeri sa...

Ja visst är Aïcha en fantastisk ros. Hon blommar här med. Det finns inget så tåligt. I ett mörkt hörn på norrväggen av huset exploderar rosen med massor av stora gula blommor!

Jag har kommit 10 cm på koftan. Har börjat med en virkad uppläggning eftersom jag tänkte göra en huva sen. Sonen har beställt så nämligen.
Bilder kommer väl så småningom på Ravelry och på min blog: stickeri.marionettedesign.se

Trevlig midsommar!
/Helen

Linda sa...

Íngen brådska för min skull, jag är oxå långsamstickar och valde ju dessutom ett ganska tunnt garn. Jag har snart kommit 10 cm men det finns säkert många anndra som kommit mycket längre och vill fortsätta.

annas alster sa...

Hej koftan! Vilket bra tips, det ska jag testa. Min är inte galet vid, men man känner ändå att den är en aning stor.

De senaste dagarna har jag gått minus 100 g:s stickning. Koftan blev för stor, nu är jag mer sparsam med ökningarna. Jag har inte delat ännu, men gör inlägg i den takt som du tycker, inläggen finns ju kvar!

Tack för att du delar med dig av din kunskap!

ANNEPÅLANDET sa...

For en lur måte å løse problemet med vid hals!

Jeg løste problemet på en annen måte med min Garter Yoke Cardi, som jeg strikket nylig. Den var ikke for vid - men jakker strikket ovenfra og ned har lett for å sige utover i halsen, så den ville blitt det etter hvert. For å holde på fasongen, sydde jeg inn et bånd i halsen. (oto finns i bloggen min - får ikke til å linke direkte dit her, men se i bloggen min under "jakker").

Jeg har ikke kommet så langt enda - får nok ikke begynt på ermene før i neste uke.

Ha en fin midtsommer!!!

AnJa sa...

Jag kör gärna ärmarna lite parallellt med slutet på kroppen för att se hur lång jag ska göra kofta resp. arm så till helgen blir utmärkt för mig! Ha en jätteskön midsommar nu Tant Kofta och Koftans Vänner!

Birgitta sa...

Glad midsommar Tant Kofta...
Jag har inte kommit ner till ärmhålet än men det är nog många som kommit en bra bit längre än jag eftersom jag startade ganska sent, så fortsätt i din takt du...
Inläggen finns väl kvar till oss lite långsammare hoppas jag...:o)

The Willow Fairy sa...

Jag har precis repat upp hela min överdel, utom halva oket, men inläggen på din blog försvinner ju inte, även om det hade varit kul att inte vara helt sist.

Glad midsommar

Soili sa...

Jag har inte kommit till delningen,stycket mäter ungefär 25 cm just nu.Ser lite stort ut,hmmm....
Glad Midsommar önskar jag alla "Koftvänner"

Bente sa...

Ingen brådsak med nästa steg ,har precis delat av vid ärmarna så det kommer at ta sin tid att bli klar. Bra tips ang halskanten ,hade tänkt en uddkant men kanske provar jag ditt tips först.
Glad Midsommar

maria e sa...

Ingen panik ännu! Jag har passerat 10 cm, och stannat upp ett tag för att räkna ut hur många maskor till som jag ska öka innan delningen. Stickningen töjer sig och masktätheten från början stämmer inte längre. Nu får jag räkna om. Tur att det finns miniräknare!

Fortsatt glad midsommar.