söndag 7 juni 2009

Stickfasthet och raglan

Stickfasthet: För att kunna räkna ut hur mycket maskor du ska lägga upp till halskanten på koftan måste veta hur många maskor som går åt för att det ska blir 1 cm. På det här provet är 10 cm = 15maskor och vilket gör 1.5 maska per cm.Raglan: Här ser du raglanskärningen på Falekoftan och hur fint randningen följer med runt oket. När du börjar sticka skall du starta med ökningar på direkten (2 eller 3varvet) annars ligger inte kanten snyggt utan ställer sig upp. Fick en fråga om skillnaden mellan mosstickning och rätstickning i kanten och svarar att det är enklare att få till rätstickning. Ett sätt att underlätta kan var att låta ökningsranden börja redan uppe i halskanten (så som jag gjort i det ljusblå provet). Huvudspåret med raglan går till så att du stickar baksidan utan ökningar och framsidan med ökningar. En ökning på var sida om randen så att säga. På det här provet finns två maskor mitt emellan styckena och du gör ökning åt höger när du kommer fram till randen och ökning åt vänster när du lämnar den.
Om du vill jobba med en mer effektfull raglan kan du göra som på "bläckprovet". Låt fyra maskor bilda rand och gör ökningarna precis innan och efter de fyra maskorna. Då blir det så här: Maskan innan de fyra, ökning åt vänster. Maskan efter de fyra, ökning åt höger.

Detta var sista inlägget innan start. Glöm inte att man aldrig får veta nåt om man inte ställer frågor.

Vi hörs om ett par timmar! Hälsar Koftan som nu är uppe i gasen på riktigt!

8 kommentarer:

karin.hulan sa...

Jag vill också vara med, om det inte är försent. Jag trodde att jag anmälde mig igår, men misslyckades nog. Här är min blog:
http://karinhulan.blogspot.com/
Jättekul med en ny KAL, det var längesedan. / Karin

knitting Agnes sa...

Här är en till som vill vara med och sticka "uppifrånochnerkofta"
http://knittingagnes.blogspot.com/
/ Agneta

Bibblostick sa...

Jag vill också vara med! Hoppas det är ok att anmäla här.

curiosa´s stickerier sa...

måste man ha jämnt antal maskor mellan ökningar?

Annepålandet sa...

Jeg vil bare komme med et heiarop fra sidelinjen her - og si hvor utrolig imponert jeg er over opplegget ditt!!! Du har jo lagt utrolig mye arbeid i dette, det er helt enestående. Du fortjener en premie - men det har vi jo ikke tid til å tenke på nå, for nå må vi jo strikke...!! Tusen takk!

Medea sa...

Nu mobilbloggar jag för att kolla om ni kommit igång. Har nyss landat i sverige. Det ska bli så kul att sätta igång. Är så imponerad av allt arbete du lägger ner. Kram från Medea

Ida sa...

Jag kom också på i panik i morse att jag måste sticka mig en randig kofta, kanske det ska vara denna. Så jag är med! (om det inte är försent?!)

Annika sa...

Wow, vilka fina förklaringar och till och med filmer! Toppen! /Annika P