torsdag 13 augusti 2009

Agapanthus

Nu blommar mina Agapanthus så himmelskt. På långa stela stjälkar svävar de lysande blå bollarna.Jag har flera olika sorter som jag skaffat på olika vis. De stora blå vid växthusets gavel är arvegods, en städsegrön sort som på en kringlig väg kommit hit till Romelanda från Trädgårdsföreningen. De är så pampiga och färgen är intensiv.
På långsidan av huset har jag en salig blandning av sorter. Några vissnar ner på vintern och därför är de lätta att övervintra. De kan stå mörkt, de andra behöver lysrörsljus för att må bra. Men jag har mitt "solarium" i källaren så det är inga problem.De vissnande sorterna är mindre, mer rikblommiga och lite svagare blå. Den sort som blommar mest hos mig har jag fått av Torprosen som i sin tur fått dem av sin mamma.
Då vi var på Madeira för några år sen hade jag flera plantor med mig hem. Jag köpte plantor på torget och då vi vandrade på en levada. En dag hyrde vi bil och åkte runt och tittade på egen hand. Då fick jag se massor av plantor som låg uppgrävda vid ett vägbygge. Vi befann oss i en skymd sväng och var ensamma. "Stopp" sa jag till min man och då jag står där och bökar för att få loss några plantor hör jag tassande steg och ett "Olá". En liten liten tandlös gubbe kommer promenerande och skrattar glatt åt min iver.
Man kan bli Agapanthus samlare och köpa särskilda sorter från England. Men så tokig har jag inte blivit ännu , jag tokar ju med annat.
hej fr. Koftan

16 kommentarer:

Mia stickar sa...

Så vackra så!

Rosenvante sa...

Urtjusiga

Smycka sa...

Fina blommor. =o)

kristina sa...

Underbara blommor och väldigt vackra bilder! Och det där med koftor....nej det kan inte bli för många!

Torprosen sa...

Oj vad fina de är nu!! De hör helt klart till favoriterna, härliga bilder dessutom!!Kram Torprosen

PetraO sa...

Fina blommor och fina bilder!

Anna sa...

De där är de vackraste av blommor! Låter som att det snart är på gång en last från England...

Sunna sa...

Lite kul med gubben där, hur överlever plantorna flyget då, har du dem i handbagaget? riktigt snygga är de i alla fall

Lotta i S-vall sa...

Å vikka vackra blommor :)

Trevlig helg

Pinneguri sa...

Jeg er også glad i forskjellige Agapanthus, det var helig å lese om dem i bloggen :)

The Willow Fairy sa...

Jag är också en sådan som har ett tokeri åt gången, och just nu vet vi ju alla vad det är... Fast blommor behöver man ändå för de gör så gott i själen, Agapantus har jag inga och min mor har försökt flera gånger, men inte lyckats ännu. Kanske nästa år...

Garntrollet sa...

Vad vackra! Och vilken otroligt snygg färg!

Humlan sa...

Min farmor hade en så fin Agapanthus som hon alltid frågade om jag inte ville ha ett skott av, tyvärr hade jag aldrig någon plats. Men jag tänker alltid på henne när jag ser en.

Det är roligt att ha blommor med en histora, jag tar gärna skott. De flesta av mina blommor kommer från skott, köpta eller "snodda".

stickresan sa...

Härliga bilder!
Är din favorit färg möjligtvis blå ;-)

Eva sa...

Så vackra blommor i den vackraste blåa färgen.

Ha det gott !

Min tråd sa...

Blå blommor kan man inte få för mycket av! Du har väl en tremastarblomma oxå, den är helt underbar! Kolla gärna in den på min blogg, under trädgård. Ha en bra dag!