lördag 22 augusti 2009

Små lätta moln

Som "Små lätta moln" ligger nu 14 kardade rullar med ull som ska bli min himmelskofta. Det är totalt 675 gram och det känns som en liten skatt. Jag har tidigare beskrivit hur jag färgat och imorse låg allt tesat och klart färg för färg. Med tesa menar jag att jag delat på alla ullstaplarna för hand för att förenkla kardning och undvika att det bildas "knutar" av ull i floret när man kardar i maskinen.
Så ligger allt upplagt, från början hade jag tänkt att hålla till i växthuset men det förhöjda kardbordet gick inte att få ut från vävstugan så det fick bli vårt tillhåll. Min man är tålmodig vevhjälpare och jag matar in.
Här har vi kardat färg för färg i maskinen. De toner jag hade lite av kardades i strängar intill vandra på valsen. En sån rulle ser du överst till vänster. Den vita ullen är av "egen produktion". För många, många år sen hade jag angorakaniner och 10 år efter det finullsflasklamm. Den ullen ska nu bli moln till den blå himlen.
Med hjälp av våg, min känsla och lite olika beräkningar fördelar jag ullen i högar om 50 gram. Några med mycket vitt, någon lite åsktonad och så ljusblå. Toppar med lite kontrastblått och färg i varje hög.
Kardar sen ihop högen till en rulle oftast ljusare i en kant och mörkare i den andra. Samtidigt som det är roligt och spännande är det lite nervöst. Blir det snyggt? Är det för mesigt eller är det för fladdrigt i tonerna. Melerade garner har ofta en tendens att vara väldigt vackra i härvan och sen tar färgerna ihjäl varandra i stickningen. Just nu känns färgerna bra, jag har provspunnit ett par härvor och de ser inte så dumma ut.
Det blir nog garnrapport imorgon.
hej fr. Koftan

13 kommentarer:

Smycka sa...

Å vad jag skulle vilja komma och hälsa på dig och lära mig! Eller bara prova på! Det ser jättehärligt ut och jag är övertygad om att det kommer bli jättefina färger även i stickningen. Tycker du är jätteduktig! =o)

AnJa sa...

Jag kommer åxå!! :-) Eller skulle gjort om du inte bodde i totalt fel ände av landet :-) Ser himmelskt ut och jag väntar spänt på fortsättningen. Hur spinner du från ett kardflor? Börjar du från änden eller mitten?

curiosa´s stickerier sa...

Spännande värre

PetraO sa...

Oj vad det ser härligt ut, precis som himlen utanför mitt fönster idag!

The Willow Fairy sa...

Härligt, spännande... tur att du har en tålmodig andrahälft. Ser så underbart ut i de olika högarna innan det blev rullar.

Mia stickar sa...

Ja om man fick komma och se.... Hoppas på en spännande fortsättning här på bloggen, ser så fint ut där det ligger i högar!

Bente sa...

Det ser helt underbart ut, koftan kan bara bli ljuvlig. Håller med dig om melerade garner ,underbara härvor med fina färger som lockar till köp sen blir det inte alls lika snyggt stickat . Gosegarn kallar jag dem.

Sunna sa...

Det här ska bli spännande att följa, igår provstickade jag dina muddar, tack för det mönstret, kalasbra

Naturlikt sa...

Det ser verkligen jätte härligt ut!!

stickresan sa...

Oj, här pågår det saker jag aldrig gjort, spännande.

mc-chick sa...

Gu va spännande!!

Eva sa...

Tänk vad man kan lära sig när man läser bloggar.....Fast det här kommer jag inte att göra.....bara njuta av att läsa.

Anonym sa...

...men vad festligt och kul...just nu håller jag på med nästan exakt det samma. kunde nästan ha gjort samma bilder och text.
Jag sade just till min snälla och tålmodiga hälft att det är FÖR roligt att spinna man kan inte sluta. Skall du sticka med entrådigt?
Undrar Gerda i Kalmar