onsdag 5 augusti 2009

Stickstämma. Vävstickning och ny mudd

På stickstämman (som jag kommer att berätta mera om) gick varje deltagare två korta och två långa kurser. På två av mina kurser var Bente Rönberg från Danmark lärare eller "håndarbeitslärer" som hon sa på sin härliga danska. En kurs hette "sticka med färg" och den långa "veavestrik" som också kallas slip-stich eller mosaikstickning. Bente har skrivit en bok om tekniken och från den fick vi provasticka olika mönstervarianter. Det här är våra samlade prover som vi gjorde under kursdagen. Det var en mycket trevlig dag med prat och utbyte av idéer. Vävstickning bygger på färgkontraster, så samma mönster får helt olika utseende vid olika färgval.
Här sitter vi och jobbar, längst ner i hörnet står Bente och ger goda råd.
Vävstickning är en mycket enkel mönstringsteknik som bygger på två kontrasterande färger som stickar man var för sig. Först två varv med bottenfärgen och så två varv med mönster färgen. När man stickar bottenvarven flyttar man bara mönstervarvets maskor och stickar endast bottenfärgen och så gör man tvärt om på mönstervarven. Sticka på landet har visat tekniken tidigare och eftersom man stickar fram och tillbaka med räta maskor blir det en fin lite knottrig yta på det stickade och baksidan blir tät och slät. Jag var tvungen att prova tekniken så fort jag kom hem! Det fick bli muddar! Köpte ett nystan Noro silk garden sock garn(färg 258) på stämman. Är inte helsåld på flammiga garner men gillar när de kombineras med enfärgat. Visjögarn har samma sträckning så det passade bra, till det använde jag sticka 3. Startade med att nysta Norogarnet i nya små nystan och kunde på så vis få till helt olika muddar ur samma nystan. Både karamellrosa och dramatiska chilitoner.
Nu återstår orangegrön och lilagulgrön. Får se vad jag använder som bottenfärg, det påverkar resultatet mycket.4 par muddar ur ett nystan blir inte så dumt.
hej fr. Koftan
ps. Maria Li i Sävar hör av dig till mig på mailen, så jag kan skicka din vinst. ds.

19 kommentarer:

fale artut sa...

Idag har det varit en för mig sällsynt rutten ag.. Därför hänger jag inte med så bra! Paket på väg??? Men ull ordnar nog flickorna, de mår så gott så!
Men visst ÄR det roligt att spinna!

fale artut sa...

Men ursäkta! Såna prover, vilka skatter! Det ser jätteläckert ut! Ska bli så kul att läsa om dina dagar på stämma!

Susanne sa...

Vad fint! Ska bli kul att höra om stämman.

Rosenvante sa...

Vilka härliga prover ni gjort.

Anonym sa...

Å vad roligt det ser ut!

Maria sa...

Slås av hur mycket kul det finns som jag vill lära mig...Och just det djupandas! Djupandas var det. Och tänka; det jag inte hinner idag, hinner jag en annan dag! =)

Samtal från min trädgård sa...

Skulle vilja ha varit med, men man kan inte hinna allt, får se nästa gång.

mc-chick sa...

Så fina muddar!! Så olika det kan bli med samma garn. Man kanske skulle...

Metta sa...

Så trevligt ni ser ut att ha haft på stämman. Jättefina prover! Har testat mosaikstickning efter Sticka på landets beskrivning och det är en mycket enkel och trevlig teknik och resultatet blir så fint.

Annika sa...

Så härligt det ser ut med alla proverna! Hade velat vara med men tyckte faktiskt det var rätt dyrt. Och kul med ännu ett namn på min favoritteknik!

Garntrollet sa...

Riktigt, riktigt fint! Ser verkligen vävt ut... fast snyggare :-) Fast jag fattar inte hur man sickar...

metamorphosis sa...

Spännande med nya tekniker, även om jag (ännu iaf?) inte riktigt fattar hur det ska gå till - och den där bilden med alla samlade provlappar gjorde mig så glad!

kristina sa...

Riktigt ursnygga muddar och så fint att kunna få dem i olika färger av samma nystan. Det gillar jag!

Majvi Romeborn sa...

Så fint det blir...häliga färger...Majvi

Eva sa...

snyggt ! detta måste jag prova
jag får väl kika in via din länkning
så kanske jag fattar hur det funkar.

Alltid roligt att lära sej nya tekniker

och ja jag gillade dina muddar,kommer att göra flera i olika färger kanske kan det bli en julklapp oxå.

Ha det gott !

Smycka sa...

Det såg jättetrevligt ut! Fina prover och garner också.

Shoosa sa...

Så vakkert! Strikkestevne høres så bra ut. Takk for bilder og link :)

Anonym sa...

Tack Tantkofta för det fina garnet som nu har kommit med posten. Jag vill även tacka för din inspirerande blogg jag får läsa varje dag. / maria Li Sävar

Linda sa...

Den här sticktekniken måste jag testa. Var på syfestivalen i sthlm igår och köpte en massa garn, och när jag försökte lära mig mer om ett specifikt garn jag köpt ramlade jag över ett mönster i den här tekniken. Kul att mässbesöket ledde till något man inte visste tidigare :-)