torsdag 15 oktober 2009

Om cirklar och att allting går runt och kommer igen

I början av 1980talet bodde jag i Norrköping och gick på konstskola. Det var då jag startade upp med mitt knappsamlande på allvar. Mina bästa fynd gjorde jag i små sybehörsaffärer eller butiker med kortvarusortiment såsom benkläder, strumpor och knappar. Om man blev lite tjenis med butiksinnehavarinnan, (för det var ofta en äldre dam)kunde man få komma in innanför disken och titta i lådorna själv. Ett av mina riktiga höjdarupplevelser var i en liten butik i Eneby. Där köpte jag stora maffiga kappknappar i pärlemor i vitt, grått och blått. De blåa var finast, stora tjocka med rosa baksida, det fanns 5 stycken och dem köpte jag. En knapp fick en kompis i födelsedagspresent som ett halsband. Två blev stoppare i en ryggsäck som jag vävde då jag gick på textilinstitutet i Borås. Vi hade en uppgift att väva med inslagseffekt i korskypert och med en allmoge randning. Jag beslöt att prova ikatfärgning, valde Wålstedts gobelänggarn som hårdtvinnat och blankt. Nu är ryggsäcken 25 år och still going strong.
Det finns fortfarande en liten garnrest av det vackra garnet kvar i mitt beredskapslager.
Då jag stickade axelvärmare av Vålbergarn passade den fjärde knappen perfekt.
Hur har det nu gått med den femte? Den är den vackraste, den är tjockare än de andra och har en heltäckande rosa baksida (efter snäckans färg). Just för tillfället är den lite försvunnen, men det finns någonstans i mitt livs lager av fina grejer. Det är jag helt säker på!
Med hej fr. Koftan

10 kommentarer:

Torprosen sa...

Med tanke på att jag vet hur MÅNGA underbara knappar du har så undrar jag....om du kommer att hitta den.
Det blir en utmaning till dig kära Tant Kofta! Kram från Torprosen

Garntrollet sa...

Vilken ursnygg ryggsäck! Mycket fin. Och att den har så många år på nacken.

Hoppas att du hittar fina-knappen...det är kanske inte så lätt att hitta just en speciell knapp i ett knapphav! :-) De ligger och luras lite kanske...

fale artut sa...

Vilken ryggsäck, vad du kan! Och fint garn hade du använt! Knappen, den är nog på ett BRA ställe, mina citroner lyser fortfarande med sin frånvaro! Kolla kakburken!

Skarvtjärns Greta sa...

Det här med knappar har fortfarande inte gått över för mig. Gissa om jag blev glad när vi börjde sy fast dem på resårband och använda som armband. Vi har sådana på vår blogg i Gladahudikstickorna, men det är ett tag sedan.
Vilken trevlig ryggsäck

Monica Hansen sa...

Knappar är kul!

Susanne sa...

Vilken vacker ryggsäck och knappar. Undrar om det är med dom som med barnvantar att dom har en egen himmel på nåt vis :) Lycka till med sökandet!

Sunna sa...

Jag är övertgad om att du har en poäng där, tror det är likadant med platser man besöker. en del återvänder man alltid till

Elisabeth sa...

Ooooooh vilken knapp. Den "gör" det lilla extra.

Annika sa...

Trevlig historia med de fina knapparna! Ryggsäcken är jättefin!

fale artut sa...

Hos Wåhlstedst kan man se dig på bild, och länkat till din blogg! SÅ roligt!