lördag 28 november 2009

Förra året slutade jag att köpa julgranskulor

"Nu är det stopp, nu räcker det!! sa jag till mig själv efter förra julen då jag packade ihop kulorna och hade inte ens hälften hade hängt uppe. Det var Bella som började samla "disney kulor" som i Piff och Puff filmen på julafton. De första köpte hon i London när hon var med pappa och farmor på weekendresa då hon gick i sexan eller sjuan. Hon har den hängande i "ridåer" i sitt fönster varje jul. Året då Bella bodde på Irland och jag gick och längtade efter henne började jag och Viola också att samla. Vi har dem packade i fina lådor under året det fyller en ordinar Ikea garderob så vi har skapligt med kulor och behöver inte fler. Men idag kunde jag inte låta bli.För på mitt loppisbesök idag fanns det lådor och påsar med kulor för 10 eller 20 kronor. Mina favoritkulor är kottar och här är 9 nykomlingar i stallet.
De här köpte jag för lådornas skull, barndomsnostalgi.
En nalle, en trumma och två lyktor, är särskilt svag för den rostfärgade.
När de är lite nötta och ser spröda ut är de vackrare i mina ögon. Det hela gick loss på 80 kronor, det är väl inte så farligt?
Med hej fr. Koftan.

14 kommentarer:

Stickigt humör sa...

Min last är möjliga och omöjliga julgransprydnader från resor som familjen gjort. Att klä granen är att återuppleva våra äventyr. En svart ängel i pärlor från Sydafrika eller en ful blå/vit proslinsväderkvarn från Holland. I princip kan allt bli julgranspydnad bara mankan trä ett rött band i det. Otraditionellt- javisst men vi kommer aldrig att kunna rationalisera bort granen på gott och ont :)

Skarvtjärns Greta sa...

Underbara. Vilka fynd

agata sa...

åååh! Underbara! Jag har också satt stopp för nyinköp av julgranspumlor, men gamla pumlor är ju inte nya - eller hur?

Men så där fina brukar jag aldrig hitta! Helt klaet värt 80 koronor! Grattis!

Rosenvante sa...

Jag har också sagt nej till nyköp. Har askar som ännu är oöppnade , men nog faskiken hittar man nått nytt varje år som man bara måste ha, kan ju vara på loppis som du också. Fynd var det verkligen. Gillade kottara, superfina. Hm, sådana saknar jag, kanske man ska leta lite.........:D

snakkemunn sa...

ja, det er så mye fin julepynt nå. De lager kopier av gamle saker. De lager nye, fristelser er overalt. .
:-)

fale artut sa...

Inte farligt.....! TOKBILLIGT! RENA FYNDET! Såna kulor GÖRS inte längre, de är en del av vårt kulturarv och det skall förvaltas av människor som har vett att uppskatta dess rätta värde! En så nsom DU! HÄRLIGT!

Sunna sa...

80 kr är ett kap, klart man inte ska låta bli då

Queen Mudd sa...

Så jättefina särskilt kottarna. Kanske får slå till med en julgransgrupp i år så att alla kulorna får komma fram och lufta sig. Varför ska man bara ha en gran?

liene sa...

Hmm det är sådanna min farmor hade i mängder ... julen var den bästa tid som barn för mig ... jag fick ta de fram i en gammal sko kartong och försiktig linda ur toa pappers omslag.. del med häng en del med nyppor...
det var tider då... jag krävde in från släkten att överlämmna de kullor som finns kvar ... hoppas att de har inte kaserad efter hennes bortgång!
Så du är inte ensamm!

Anonym sa...

åååh...vackra! Var bara bra att du tog hand om dem så de får ett nytt, bra hem. :)

Garntrollet sa...

Julgranskottar är så fina! Min favvo!

Ha en trevlig 1:a advent.

Ps. Jag har tagit upp rizomerna från krukorna och lagt dem i säkert förvar tills våren. Purple King blommade som bara den, men den andra fick aldrig några blommor. Jag hoppas på den nästa år.

kamilla sa...

Var idag på julmarknad här i Wien, hur vackra och underbara julgranskulor som helst, du vet sådana fina handmålade i riktigt glas! Kottarna var helt klart mina favoriter när jag var liten, de är söta.

metamorphosis sa...

Fantastiska glasprydnader - och vilka kap! På loppisen jag på senast har de börjat lära sig ta betalt för det gammla glasornamenten så där får du betala 80:- (minst)/bild...

Anna sa...

Gamla kulor, helst i glas, slumpas bort för ingenting på loppisar, det är klart man passar på! De säljs för en krona styck på Hela Människan i Sala och känner jag mig själv kommer jag att få med mig några stycken hem därifrån nån gång innan jul. De har en speciell glans och en helt annan känsla än nya plastkulor. Om de dessutom är en aning nötta och det syns att de levt ett liv innan de flyttade hem till oss, då är de bara ännu finare i mina ögon.