söndag 29 november 2009

Spinnprovsvantar - lantras ullens himmel del 2

Ni som läser bloggen minns kanske att jag hittade mina gamla spinnprover då jag städade i somras. De satte igång mig på flera sätt, bla provade jag att spinna igen och mitt första prov var av ett färgat flor avsett för tovning. Så gjorde jag den himmelska koftan och nu är jag åter i ullhimlen för jag har fått ull från Jämtland och jag smider nya planer. Men vad har det blivit av alla spinnprover? Jo jag har börjat sticka enkla vantar som kanske ska bli julklappar. När jag plockade i påsen med alla snuttar delade jag upp dem färgmässigt. Mitt fösta par blev i blått och brunt. Lite stenlavsfärgat och lite Värmlandsbrunt och så vanligt syntetfärgat. För att ha koll på åtgång har jag nystat varje sort i två nystan. Då vet jag hur det räcker och randningen är ett sätt att få vanten enhetlig trots alla "slattar".
Lägg märke till de färgmatchande aluminiumstickorna, nr 3.5 inköpta på loppis. Suveränt snabbsickade och bra på alla vis.
Här är två nya högar av små nystan på gång som också ska bli vantar. Pälsullsgrått med krapprött och lite syntetrött. För några år sen köpte jag den här elektroniska vågen, använder jag hela tiden, den har blivit ett måste för mig.
med hej fr. Koftan

8 kommentarer:

snakkemunn sa...

Det er jo bare noen helt nydelige farger. Sammen er det helt herlig. :-)

Mia stickar sa...

Så fina vantar! Och oj vad du måste ha fäst trådar! Ler åt dina matchande blåa stickor, sådana hade mamma också, det hade jag alldeles glömt att det fanns!

teresa sa...

Härliga små vantar med fint samstämda färger. Riktiga lycko-vantar.

Fröken Slöjd sa...

Underbara vantar. Vilka fina färgskiftningar! Ska bli spännade att följa arbetet med ullen från Jämtland.
Till Mia stickar: Vet ju ej hur Tant Kofta gör men jag hade försökt att "gnugga ihop" garnändarana för att slippa fästa trådar. Brukar funka jättebra med ullgarn och lite saliv.
Hälsningar Fröken Slöjd

fale artut sa...

Jag tycker att det är så fint när man ser lite vita pluttar, det blir väldigt levande! De Blå färgerna är så vackra mot det bruna, OJ, så många möjligheter det finns! Kalasstickor, vilken känsla!

Sunna sa...

En våg finns faktiskt på min lista till tomten, tror attjag absolut behöver en sån och nu kan jag tom visa att du skriver det också

kristina sa...

Härliga vantar med symmetrisk randning, tack vare vågen. Jag har bara farmors gamla balansvåg med minsta vikt 10 g, men jag har också en brevvåg av Besman-typ (heter det så?) och där kan jag väga på ett gram när, men till färgning måste jag väga på jobbet, med tre decimaler på grammet.

Sju sorters garn sa...

Vilka fina vantar, det passar jättebra med brunt och blått ihop. De ser riktigt sköna ut.