fredag 19 februari 2010

Fårfest med snö

Runt KilArena där Fårfesten äger rum finns många färgglada "ullris" som lyser så fint mot all den vita snön. Visst ser det lite extra puffigt ut med snömössor på alla ullbollar! Förutom att kika på olika utställare har jag idag gått en Workshop. "Sticka direkt ur råullen" med den danska fåraherden Berit Killerich från Lystbeakgaard på Sydvästra Jylland.
Hon har 400 tackor, de flesta av rasen Spelsau. De klipps en gång om året och då är ullen väldigt lång och hänger ihop i fällen. Om man drar ut ullen i sidled bildas långa band som man veckar ihop i handen och stickar av på direkten. Ingen kardning eller spinning. Berit var en härlig inpiratör och om jag förstod henne rätt kallade hon metoden "dogma stickning". En mycket bra benämning. Man kör på bara precis som det är.
Här sitter Yvonne Nyström från Klässbol och stickar direkt ur fällen.
Jag nattar över här och har det mycket mysigt. Imorgon blir det bla. färgningskurs och sen återstår att se om det finns någon väg som leder hem, håller tummarna för att den inte snöat bort.
Med hej fr. Koftan

11 kommentarer:

fale artut sa...

Ber en bön att Du hittar en FIN VÄG HEM! Himla uschelväder! Kul att läsa en rapport! Sticka direkt från fällen, nya saker hela tiden!

Mia stickar sa...

Verkar spännande och inspirerande! Hoppas du inte får allt för besvärlig väg hem!

Myggan sa...

Spännande stickning. Tvättar man när stickningen är klar?
Ta det lugnt hem. "Bättre fega i några minuter (timmar) än att ångra sig resten av livet", som min jobbarkompis brukar säga.
/Anna

Torprosen sa...

Ta det riktigt vackert hem...här är vi insnöade....Kram Torprosen

Monica Hansen sa...

Det verkar underbart att dogma sticka:)

The Willow Fairy sa...

Spännande - hoppas du visar lite bilder på hur det blir. Är det ungefär som att sticka med förgarn eller blir det lite ojämnare?

Nettan sa...

Ullrisen är för härliga-vilka färger! Ta det lugnt när du ska hem.

Susanne sa...

Häftigt! Vilken ljuvlig doft det måste vara och handkräm in natura :). Jag lyckades knipa det sista vant-kitet hos Karma idag. Nu blir barnbarnet en prinsessa ända ut i fingerspetsarna :). Ta det försiktigt hem i morgon på vägarna!

Heléne Persson sa...

Så härliga bilder! Heléne

Filifjonkan 1 sa...

Åh så mycket fint det finns där ullbollarna är ju kalas

En tappad maska sa...

Ullpuffarna var verklgien finA :-)