söndag 21 mars 2010

Wålstedts textilverkstad: Från Ullsäck till glänsande härvor

Finns det något som är äkta så är det ett garn från Wålstedts textilverkstad. Under hösten levererar fårägare den nyklippta ullen i säckar till Wålstetds. Man är mycket noga med att den har en hög kvalitet. De köper lantrasull som rya, finull ofta av gobelängtyp och pälsull. Man spinner både egna garner i flera kvaliteer, gör specialbeställningar och så lönspinner man ull till fårägare som får tillbaka garn av sina egna får. Alla moment i garntillverkningen görs i huset, så till sist lämnar ullen textilverkstaden i form av vackra härvor garn. Ullen sorteras, tvättas för hand i stora kar, så torkas den i torkollor, färgas (om den skall bli Vålbergarn) fuktas med spinnolja, plysas, kardas (försikitgt för att inte tappa glänsens), spinns, tvinnas, hasplas, tvättas, färgas (färgas om det skall bli enfärgat), tvättas, torkas, vrids till fina härvöglor.
Det är många moment och ett ibland ganska tungt jobb.
Här står Evelina och tvättar ull, den ligger i varmt vatten med ammoniak för att bilda såpa. Så öser hon över den och centrifugerar ut smutsvattnet och så sköljs den i flera vatten ned centrifugering emellan.
Lasse fuktar ull som skall plysas inför en specialbeställning av grova naturfärgade mattgarner. Inför arbetet har Lasse gjort färgblandningar av vit och svart ryaull för att hitta rätt nyanser. Proven ser du på första bilden. Inger färgar garn, jag är djupt imponerad av hennes förhållande och sätt att tänka om sina färgningar. Hon är en färgpoet.
Imorgon blir det inlägg om Vålberggarn, jag kommer också att berätta om ett kejsarrött garn om Ingers färgningar och om ett garn som är som en natthimmel.
med hej fr. Koftan

7 kommentarer:

Mia stickar sa...

Tack för ett intressant inlägg!

VirkStina sa...

Intressant!

fale artut sa...

Så LJUVLIGT! Måste ha varit mycket inspirerande! Tack för att Du delar med dig! Nästa inlägg får jag inte missa!

Sunna sa...

Jättekul att läsa Tack

kristina sa...

Fantastiskt att de fortsätter i "fädrens spår". Underbart med entusiaster!

ulrica sa...

Du... jag har en liten grej till dig på min blogg!
Hoppas du gillar den!

// Dozan

Filifjonkan 1 sa...

Hej Tant Kofta. åh du milde tid så mycket arbete med att få till det riktigt bra Inte konstigt att de kostar en del att köpa heller då.<där gäller det att veta precis hur an skall bära sig åt med det kan jag tänka mig och att få till rätt färg med.
Kul att du visar hur det går till man vet inte så mycket om sådant så man lär sig nya saker hela tiden och det tackar vi för!