söndag 16 maj 2010

Bondsyren och nyponros

Nu under långhelgen har jag hunnit spinna lite. Inte så mycket som jag skulle önska men några stunder har jag tagit mig mellan ogräsrensning, städning och andra måsten. Det är så roligt och ger sån lust att se ullen rinna genom handen och bli till garn. I fredags när min man och jag på Returvaruhuset i Stenungsund för att leta efter rostfria diskbänkar till källaren (snart skall där färgas) så fanns flera spinnrockar till salu. Jag gick genast fram och provtrampade och innan jag hann öppna munnen sa min man "Nej, inga fler spinnrockar!". Så nu sitter jag och hoppas att någon annan "spinntant" skall köpa dem så de får det bra och får spinna garn igen. Jag känner mig lite som de som går och månar om herrelösa katter inför dessa bortglömda spinnrockar. Här är garnet jag spunnit. Härvlat och omknutet med linmattvarp på ett par ställen. Ullfibrerna är fortfarande "ovana" vid sin nya spunna form, det syns tydligt på de härvor som jag inte vridit ihop. De vill tillbaka till sin gamla form och vrider sig som maskar.Ull är mycket formbart och det sker bäst i vått och varmt tillstånd. Här ligger härvorna i ammoniakvatten. Jag håller till utomhus för det luktar förfärligt. Ammoniaken bildar tvål tillsammans med det ullfett som finns kvar efter sköljningen av ullen. Tvålbubblorna syns runt kanten på baljan. Ullen får ligga i vattnet i 20 minuter och så tvättar jag med hårschampo och sköljer i flera vatten och så tvättpåsar och centrifug. Till sist slår jag ut härvorna och hänger på tork.
Det rosa garnet är lite som nyponrosor.
Har spunnit 300gram jagär ingen rosa typ så det får bli presenter.
Här är garn till min favoritros. Färgen är som gammaldags bondsyrener, jag vet att det kommer att stickas en sjal av det för det är standard i Torprosens repertoar.
Garnet är spunnet i en tjocklek så som fibrerna vill spinnas, det låter lite slarvigt men så är det. Det mesta av ullen kommer från Fale Artut, en vit fäll med Värmlandsull. Så är det lite finull och någon pälsull med i blandningen. Jag tesar och sen kardar jag ett par gånger i kardmaskinen och sen låter jag tråden bli så grov så att det går snabbt och lätt att spinna. Har inte mätt längd och vikt ihop men varje härva väger 50 gram och stickor 4 är nog lagom.
med hej fr. Koftan

19 kommentarer:

maja sa...

Vilka fina garnhärvor! Förstår ditt dilemma om spinnrockarna man vill ju ha hur mycket som helst av sin a favorit grejer. Jag skulle också vilja ha en spinnrock men jag kan inte spinna, men utifall att :)

Carolina sa...

Så fina!

Heldri sa...

De lila härvorna var verkligen underbart syrendoftande på bild!

Dödergök sa...

Vilka vackra garner, särskillt det rosa, väldigt mycket min färg. Tänk så olika det kan vara. :)

Bebiane sa...

Hvor er det noget meget smukt garn, så fine sarte nuancer. Smukt i al sin enkelhed.

Sunna sa...

wow, jag är så imponerad av dina kunskaper, och härvorna är underbara

The Knitting Seaman sa...

Jättefint garn!

Funderar, hur får man garnet att inte korva sig? Eller är det bara att gilla läget?

Lena D sa...

Helt underbara färger.. Sommarkänsla!!
Ha en underbar måndag
Mvh Lena D

Mia stickar sa...

Så fina garner!

Medea sa...

ÅÅh vilka fina garner. Jag känner mig som både en rosa och lila person även om jag just nu stickar mest i orange o rosa. Jag önskar att jag också sprang på en spinnrock någon gång. Jag har ju ingen coh skulle verkligen vilja vara en "spinntant" som får ta hand om en spinnrock och börja spinna.

I det blå huset sa...

Underbara färger, både den rosa och syrenlila. Jag ärvde en spinnrock av min mormor för många, många år sedan men jag brydde mig inte ens om att ta med den vid flytten söderut.
Anita

Elisabeth sa...

Vilka underbara färger!! Jag gillar inte rosa, men den var underbar!!

Linda sa...

Vilka underbara färger, jag skulle gärna adoptera de där härvorna =)

Mia sa...

Tänk vilket lyckrus jag hade befunnit mig i om jag en dag ramlade över en spinnrock! Vill ha!! vill laga din sotade garn, vill ha din härvor. Du är bara så fantastisk duktig :)

Annika sa...

Jättefina härvor och underbara färger! Jag provade att spinna för massor av år sedan men det gick inte något vidare. Jag är väldigt imponerad av dig och andra som spinner så fint!

teresa sa...

Vilka vackra bilder, vilka vackra garner, vilket arbete!

Torprosen sa...

Lyckliga mig som skall få detta underbara syrenlila garn.....STORA kramen från Torprosen

MalinSj sa...

Väldigt fina garner som du spunnit och färgat själv. Vilken ägodel att kunna. Lyckönskar dig till fina garner detta. Ha en bra kväll. //MalinSj

Kattching sa...

va roligt att färga garn! härliga färger blev det ju oxå!