tisdag 18 maj 2010

Reakorgens dragningskraft är stark

Jag är en riktig fyndnörd, måste alltid rota lite i korgen med halva priset eller besöka fyndhörnan på Ikea. Det är ett måste! Mina flickor har växt upp med det så starkt att när Bella var hemma hos farmor strax före påsk ett år då hon var sådär fyra år och beundrade farmors gula påskduk sa. "Om mamma hittar en gul duk på rea ska vi också få en". Otaliga gånger har jag köpt udda nystan till halva priset. Kanske är det någon av er som gjort likadant? Ja då kommer ett tips, sticka en halsduk på tvären. Den här halsduken är stickad med tre olika kvaliteer av grovt silke. Ett rött Idenas silkegarn, ett rostfärgat silke från Löwe och dubbelt vinrött silketweed från Drops. Man kan faktiskt ha hur många olika garner som helst, det finns bara en regel. Ska man ha den närmast halsen måste garnet var mjukt..
Så här: Lägg upp många maskor på en lång rundsticka och sticka fram och tillbaka. Till den här halsduken har jag använt stickor nr 6 och lagt upp 170 maskor, halsduken är ca 2 meter lång. Varje gång du kommer tillbaka till kanten du började klipper du av tråden med ca 10 cm ände. Ta sen ett nytt garn och sticka fram och tillbaka igen. Fortsätt tills du fått en lagom bred halsduk. Maska av och tvinna små snoddar av de avklippta ändarna. Gör snoddar även i den andra sidan av halsduken med hjälp av lösa trådändar som du trär i kanten. Med hjälp av snoddarna unviker du klumpig garnfästning.
Så här gör jag snoddar, en teknik jag lärde mig en gång då jag gick en pälssömnadskurs, men då tvinnade vi långa lintrådar med låret som stöd. Starta med en iträdd tråd.
Kläm tag om båda trådarna samtidigt med hjälp av tumme och pekfinger. Sno båda åt höger medsols så de blir hårt snodda var och en för sig.
Ta ett nytt grepp utan att släppa upp snodden och håll sen ihop de två trådarna och rulla åt vänster. Vips har du en liten fin snodd.
Knyt sen överhandsknop och dra åt, "gulla" sen fram knuten så den blir fin och snodden blir lagom lång.
Gå nu till era garnförråd och kolla om ni inte har några fynd som vill bli en halsduk.
med hej fr. Koftan

8 kommentarer:

Medea sa...

Vilken bra idé och vilken tur att mitt garnförråd är tvåhundra mil bort. Mitt stora garnförråd vill säga. ;) eftersom jag har ett annat projekt som ska slutföras.
Ha en skön kväll. Vad vacker nyponros-sjalen blev.

Anna sa...

Du har alltid bra idéer. En annan sak du har är en alldeles fantastisk hårfärg!

PetraO sa...

Härligt! Jag tror att jag skulle kunna sticka ett par hundra sådana halsdukar med alla min udda nystan ;) / Petra

Skarvtjärns Greta sa...

Bra ide igen
har stickat oändligt många muddar av dessa udda nystan, men bra att få en ny idé
Har du någon gul duk?

Humlan sa...

En av favorithalsdukarna har jag gjort på detta vis, det går också utmärkt att blanda garner av olika tjocklek, så det är ett perfekt sätt att använda restgarner.
Tack för tipset med snodden! Det blir snyggare med snoddar ifall man vill ha fransarna kortare, att bara knyta och klippa ser bara stubbat ut.

The Willow Fairy sa...

Bra tips, det ligger ett antal ensamma små nystan i skåpet - alla vackra på sitt sätt...

fale artut sa...

Så fina färger! Ingen dum idé, ibland blir det mjukt av handspunnet också, vilka färgkombinationer det kan bli!

Linda sa...

Vilken fiffig halsduksidé! :) Hurra för reakorgarna!