måndag 21 juni 2010

En röd sommarfärg

Sommaren bjuder på så många färger och eftersom ljuset är starkt kan man se massor av nyanser. Nu blommar borstnejlikan så rött och vackert. För mig är rött en vinterfärg, jag behöver energin, som tröst i det västkustska gråmörkret. Men rött är fint även under sommaren. Borstnejlikan är en riktig torpväxt. Anspråkslös, lättodlad och så är den lätt att ge bort. Den har stora blanka svarta frön som man enkelt fångar upp i de torra frökapslarna under förhösten.
Blomman är tvåårig, sås ett år och blommar sommaren efter. Om man inte är så nitisk med rensningen har man alltid plantor på gång lite här och där. Jag tänker alltid på min pappa när jag ser en borstnejlika. Det var en av hans favoritblommor och för mig är stunderna tillsammans med honom i trädgårdslandet något som jag bär med mig med en stor inre värme .
hej fr. Koftan

6 kommentarer:

Renée sa...

En av mina favoriter! Doftar inte dom? Kommer faktiskt inte ihåg men fina är dom allt...

Anonym sa...

Vacker blomma i sin enkelhet! Vilka härliga minnen att bära med sig genom livet, du o din far!
/Sofia

sinneskatten sa...

Hej!
För mig är borstnejlikan farfar han älskade den blomman.
Men i dag fick jag stickbeskrivningen som du skickat, passar alldeles utmärkt för jag går på semester på torsdag.
Jag har en hel massa regnbågs garn som bara ligger här och vill bli en upp och ner kofta!
Carina

Paradiset Kaos sa...

Borstnejlikan fanns i rabatten vid huset när jag och gubben flyttade hit. Det var hans farmor som planterat dem. Vi byggde ut huset och rabatten försvann och med dem de vackra blommorna. :-(
Har försökt plantera dem nån gång, men tyvärr ej lyckats.

Maria sa...

Ja, den röda färgen kan man behöva alla tider på året. Vi har också haft borstnejlikor i trädgården, men inte i år.Vilken tur att det finns blommor!
Ha det gott!
Maria

kristina sa...

Underbar färg! Jag har en just nu som också är vitkantad, men mörkare röd, plus en helt vit, men det kommer flera. os mig var det mammas favorit och därför försöker jag alltid ha några.