tisdag 15 februari 2011

Sticka och maskinvalkat del 1: Lite om att valka i tvättmaskinen

Något som jag skulle vilja undersöka mer är att valka stickat i tvättmaskinen. Har provat att sticka vantar som blir jättebra, täta och varma ( det kan du se här eller här). Så valkade jag mitt Ipad fodral och det blev en perfekt kvalitet. Ett halv cm tjock, mjuk och tät kvalitet inte olikt de skumgummifodral som finns att köpa. Fast mycket snyggare och mer miljövänligt!
Någon frågade hur mycket det krymper och det är lite svårt att svara. Jag har en känsla av att det krymper lite mer på höjden än på bredden. Men det bästa är att provsticka två likadana lappar och tvätta den ena. Då vet man precis. Här har jag stickat lappar av Rowans tweedgarner, lite små trista innan valkning och helt ljuvliga och så vackra därefter. Jag använder lite grövre stickor än till vanlig stickning så att det finns en krympmån. Försök att tänka bort det här med att det är trist att sticka provlappar. För det är genom provlappen du hittar nya vägar och nya idéer och hittar fram till bästa sticksättet för garnet.
Jag provstickar alltid och sover därefter på saken innan jag startar en ny stickning. Då blir det färre grejer som man upptäcker är för breda när man stickat hälften eller man lägger åt sidan efter ett tag för att det inte känns rätt.
Här är Wålstedts ullgarn 3/2 med stickor 5 som tvättats i en vanlig 40° tvätt. Det är lite knöligt när det kommer ut så jag brukar få dra ordentligt innan det blir rakt och snyggt.
Före och efter, lagom tjockt till ett laptopfodral.
med hej fr. Tant Kofta

14 kommentarer:

Inga sa...

Brukar också sticka en provlapp om jag ska valka i maskin. Speciellt om man inte vet om garnet valkar över huvudtaget.Har stickat tofflor, väskor, sittunderlag m.m. och valkat. Jag brukar räkna med att en tredjedel försvinner.

4U2! sa...

Det känns som du skrivit detta just för mig (jag skrev ju om detta i ett av dina förra inlägg!)! (ler)

Nilla sa...

Har tänkt så länge nu att jag ska testa att valka i tvättmaskin. Men jag har inte riktigt "vågat" än. Men en dag!

Miranne sa...

Hei, mi erfaring er ca 20% krymp på bredden og 30 på lengden - men dette vil avhenge av kor mange ting som er i vaskemaskinen(grad av agitasjon), temperatur på vatnet, og Ph på såpa. Prøv å skape samme forhold som du vil tove(valke) under seinare. Gøy er det, og lekkert blir det. Kos deg :o)

Medea sa...

Vilka fina lappar!!

Maria sa...

Ja, visst är det kul att valka i tvättmaskinen! Jag har hittills bara gjort saker efter beskrivning, t.ex. tofflor och väskor. Men en vacker dag kanske jag tar mod till mig och testar något "efter mitt eget huvud". Tack för tipset om provlapparna.

Erika sa...

Ååå, jag behöver verkligen lära mig sticka provlappar. Jag stickade vantar häromveckan som blev alldeles för hårt valkade i tvättmaskinen och har sedan fått höra att slänger man in dem tillsammans med den vanliga tvätten (full maskin) valkas de hårdare. Hur gör du? Och kanske skulle jag inte heller kört långa programmet?
En kvinna som jag sedan stötte på som jobbat på textilhögskolan i Borås tipsade om att man skulle trockla fast stora stickde stycken på ett lakan så att de inte rullar ihop sig i kanterna. Överkurs tänkte jag;)

Sanne sa...

Jag provade att sticka en lång ganska bred remsa i grått ullgarn och valkade sedan. Maskinbroderade gröna trollsländor på "tyget" och sydde ihop till en kasse, blev fint..

Lina sa...

Men Moster Koftan, vad festligt!!

Jag har länge gått och tänkt att jag ska sticka mig ett riktigt fint fodral till min mobiltelefon i turkost och orange. Då kom jag och tänka på det där fina Ipad-fodralet du gjort och undrat hur man gör när man valkar. Jag gick in på din blogg för att kika lite på fodralet, och vad är då ditt senatse inlägg? "Lite om att valka i tvättmaskinen"... Kan det blir mycket mer vältajmat?

Nu ska här provstickas!

Lina

MalinSj sa...

Väldigt intressant. Du gör inget förhastat på detta sätt. Provstickning är ju så tråkigt, men ser man detta så är det nödvändigt tror jag. Tack för tipset, MalinSj

Karin sa...

Att göra ett prov är bra men att filta en liten provbit är inte alls samma sak som att filta ett stort plagg. Filtningen påverkas av hur mycket som finns i maskinen. Även olika färger av samma garn kan filta väldigt olika. Men det är spännande.

Maria sa...

Detta måste jag testa, blir en perfekt teknik till det kommande paret vantar tror jag.
Hur gör du när du valkar något som består av mer än ett stycke? Fyller du det med något så att inte fram och bakstycke valkas ihop eller hur gör man?

kråkspark sa...

Smart att provsticka och tvätta först! Oj vad jag gillar din blå sko!!

med nål och tråd sa...

Ja, provlappar är inte precis min favorit, men ibland är det ju det klokaste och snabbaste sättet att göra det på, jämfört med att sticka, ta upp, sticka ta upp :)

Jag lägger upp ditt inlägg på Mönsterarkivet. Hojta om det inte är ok.
elin