söndag 6 mars 2011

Igår lekte jag med mina knappar

Jag är en sann knappfantast och skulle kunna skaffa mig hur många som helst! Är absolut inte en sån som går och köper rätt antal knappar till något jag behöver. Det blir alltid fler än så. Ett annat sätt att skaffa dem är att köpa gamla tanters knappburkar på loppis, då kan man sitta och tänka på hur deras kläder såg ut och vad de tänkte på när de tog reda på just den knappen som jag tittar på nu. Min vurm sitter i sen jag var liten, som många andra har jag suttit och lekt i farmors knappburk när jag var där på besök. Delat upp den i högar, röda för sig och blå i en annan hög. Så en liten hög med de allra finaste.Här är några finingar i glas de ligger i en gammal rostig plåtburk med bullformar. Igår bestämde jag mig för att nu skall allt finnas på ett ställe och lite fint insorterade. Det tog några timmar, ett tag var det burkar och påsar högt och lågt på verandan.
Här ligger Sigge och väntar på att jag skall bli klar så vi kan gå ut på promenad. Jag har nu skippat gamla draglådor i plast och använd glasburkar och vackra plåtburkar. För att få ordning ligger knapparna sorterade i ziplocks påsar inne i de gamla burkarna.
Det är kanske alltför avslöjande att berätta att allt inne i skåpet är burkar med knappar. Jag sorterar den efter kvalitet. Pärlemo, glas, läder, trä, metall och plast.
Pärlemo är nog mina favoriter, lite buckligt släta med två hål.
Uppe på skåpet står den lilla rostiga burken med de finaste glasknapparna och två burkar med pärlemo. I porslinsburken några fina band.
Med hej fr. en knapptokig.

15 kommentarer:

4U2! sa...

Snyggt sätt att förvara!

Liljekonvaljemö sa...

Jag känner igen det där att sitta och leka med knappar. Min mor har ett gäng plåtlådor där hon har sina knappar, väl sorterade efter färg, som jag lekte med som barn.
Själ har jag mina allra finaste knappar i en gammal nästduksgömma med fack för varje sort.

Clara sa...

Vilken skatt du samlat ihop! Förvaringen av den är helt underbar.

Susilull sa...

Wow vilken samling! Och wow så fint det blev i skåpet med de gamla plåtburkarna. Som ett smycke, hela skåpet!!

metamorphosis sa...

Vilken härlig samling att botanisera i! :-)

Gillar också lösningen med småpåsar i fina burkar. Ordning och redan men ändå väldigt vacker att kika på!

Stickmor sa...

Vilken fin samling du har! Minns hur det var att leka med mammas, farmors och andra tanters knappar när jag var liten. Har fått mammas knappburk nu och tycker som du att det är kul att bara sitta och "leka" med dom. En del minns jag vad dom satt i för plagg också.

Maya sa...

Jo visst har man suttit timmar med mormors knapplåda! Jag har mina knappar i en stor påse med väldig oreda, någon gång ska jag lägga dem i så fina burkar som du har :)
Maya

Mia stickar sa...

Visst har jag lekt med knappar! Blir grön av avund på både knappar och burkar!

Anonym sa...

Jag gillar också knappar, särskilt lite äldre och gärna använda. Jag är en sådan där som klipper bort knappar ur kläderna innan de går till salighetens ängder, om det inte är nitade eller så förstås. Det blir mest blus och kappknappar. Loppis är perfekt, särskilt om man hittar någon loppis som är relativt dåligt sorterad, då kan man hitta både favvostickor och ljuvliga knappar. Jag är dock avundsjuk på dina fina burkar du har dina juveler i.

Anonym sa...

Hii hii
Knapp Lotta
KOmmer du ihåg när vi köpte knappar i
bla syfabriken som min mamma jobbade på i Norrköping.
Hela tiden brevid varandra men........så fanns det en viss person som alltid hade en längre näsa och bättre blick.
Jag har fortfarande kvar av dom.Ungefär som när jag ratade Monica Bratt och du älskade hennes glas. Det har nästan tagit 30 år för mig att förlika mig med det färgade glaset.
Kram Lotta

Meta sa...

Mycket läckert verkligen! Inte att förglömma den underbara doften av knappar! Hur många minns den? / Meta

martina sa...

Vilka underbara plåtburkar och vilket jättevackert skåp du förvarar dina knappar i. Nu vet jag exakt hur jag ska göra med min egen knappsamling!

Myggan sa...

Vad fint det blev! Nästa gång sambon klagar över mina samlingar så ska jag visa bilden på ditt knappskåp. =)
Och titta, jag har en likadan liten söt pinnsoffa som dina, fast min var vit i orginal. Den har stått på vinden ett tag men nu blev jag sugen på att ta fram den i rampljuset igen.
/Anna

Anonym sa...

Vilken fantastiskt fin ordning du har på knapparna! Jag lekte med mammas knappar när jag var barn. Hon förvarade dem i en fin kartong (kanske en choklakartong?)klädd med en tyg som jag minns som samrandigt i blått och vitt med små rankor med röda blommor i ränderna.

The Willow Fairy sa...

Vilket härligt tidsfördriv en söndag.