Det verkar som att garnets kvalitet förstärks av valkningen. Ett mjukt och "vekt" garn blir ännu mjukare och "goare" efter valkningen. Har garnet en inblandning av långa grova fibrer blir filten stadig och kraftig. På bilden visar jag tre olika ullkvalitéer för att visa detta. Från vänster finull ganska korta och mycket mjuka fibrer, sen följer en gobeläng ull som kan komma från ett Leicester får och längst till höger en lång vacker stapel av ryaull. Garnet till mitt laptopsfodral består av en blandning av de tre kvalitéerna och ger en stadig och tjock kvalitet eftersom jag stickar rätstickning som ju bygger och blir tjockare än slätstickning.
Här är provet före valkningen. Jag gör en kedjekant runt om så som jag beskrivit tidigare.
Efter en 40graders tvätt blev den så här. För att veta hur många maskor jag behövde lägga upp för att passa datorn mätte jag hur många maskor det gick åt för att få 10 cm. Delar summan med tio och tar svaret gånger det antal cm som jag behöver.
Så har jag ju stickat några småfodral också, här har ett fodral fått en stödremsa fastråcklat så inte kanten skulle rulla sig i tvättmaskinen.
Så har såg det ut när det kom ut ur maskinen. Imorgon får du se hur man gör små knapphål och snoddar. Nu skall jag ner i källaren och färga laptops delarna som sen skall fogas ihop med en dragkedja som jag köpt av Bibbis textil
med hej fr. Tant Kofta
Nitsirk handvalkade sitt fodral och då har man mycket bättre koll över vad som händer och man kan sluta när det är lagom stort. HÄR kan du läsa hur det kan gå till.
1 kommentar:
Takk for gode råd. Jeg skal prøve meg! Eller er jeg snart helt nederst på uppifrånochnerkofta. Det er en grei oppskrift du har laget der!
Skicka en kommentar