lördag 11 juni 2011

Det är knapparna som gör det!

Jag har stickat en liten kofta av mitt handfärgade sockgarn. Tänker att det blir en bra vardagskofta att ha under jackan eller overallen för en liten ettåring. Den tål att slitas på och tvättas lätt i maskin eftersom det är ett superwash garn.När jag valde färgerna letade jag efter könsneutrala toner. Färger som kan passa och gillas av både en flicka eller en pojke. Jag tycker att vi styrs alltför mycket av vad som är flickfärger och pojkfärger och då blir en fin kofta som stickats till en flicka helt fel på en liten lillebror som skall ärva den efter sin syrra.
Om man ändå vill "könsmarkera" kan man byta knappar när koftan byter ägare.
För det är bara det som finns mellan benen och frisyren (som vi ju klipper i flick och pojkfrisyrer) som skiljer en flicka och en pojke utseendemässigt åt i den åldern. (Det är kanske därför vi är så noga med att könsmarkera kläderna.)
Nu återstår för mig att välja vilken sorts knappar jag skall sy på. Det lutar åt gröna, men jag skall fundera lite till innan jag bestämmer mig.
med hej fr. Tant Kofta
ps. Koftfakta: Till koftan som stickas enligt "uppifrån och ner" metoden gick det åt 120 gram garn och jag använde stickor nummer 3. ds.

15 kommentarer:

tilda sa...

Så söt kofta! Jag tycker att knapparna på den översta bilden piggar upp så fint!

Maritas Maskor sa...

Så söt den är! Och jag tycker också gröna, men vad roligt det är att se hur den förändras vartefter man byter knappar!

sticksIDAn sa...

Söt kofta!
Vill också passa på att tacka för fina fågelholksbilder och filmer. Jag har visat dem för mina elever i år 2 som tyckte det var väldigt spännande.

Citronmoster sa...

Fin trøje. Sjovt at se hvor meget valg af knapper betyder :)

Anonym sa...

Väldigt fin kofta!

Jag som förälder till tre pojkar skulle föredragit den översta knappraden. Blir lite piggare och inte lika murrigt. Tycker det är fint när barnen är klädda med lite färgklickar. Kan inte tänka mig att jag tyckt att kön spelat in på någon av knappraderna dock, oavsett pojke eller flicka. Tänker någon så nu?

Det enda jag inte sätter på mina pojkar är kläder med texten "girl". Fast då gillar jag inte text generellt. Är inte så förtjust i volanger, men på rätt gjort sätt hade jag/vi mkt väl kunnat välja det till killarna. Det traditionellt flickiga med vit spets på ljusrosa känns inte spännande och är lite objektivt fult. Så det hade vi inte valt till någondera kön. Vi väljer heller inte svarta kläder med stegrande motorfordon, flames eller grymma monster. (bara söta monster) och vi letar oftast förtvivlat efter enfärgade kläder i klara kulörer till killarna. Men gillar också svart.

Tack för en vacker och mysig blogg förresten, det är nog första gången jag kommenterar. Men jag kände att jag ville ge perspektiv utifrån varande pojkförälder. :)

Retroknappen sa...

Fantastiskt fin! Ska beställa mönsterhäftet och göra ett försök själv. : )

Clara sa...

Kloka ord om färger! Jag tror också att vi styrs mycket av vad som är flick respektive pojkfärger, tyvärr.

Måste tipsa om en intressant artikel som tar upp ämnet, och som berättar att det bara är 100 år sedan rosa ansågs vara en färg för pojkar.
http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/When-Did-Girls-Start-Wearing-Pink.html?c=y&page=1

Anonym sa...

Jättefin kofta! Jag styrs av könsfärger även om jag helst inte vill, försöker bli av med dessa fördomar men det sitter i ryggraden på något vis. Tycker inte om "babyrosa" på pojkar, eller vuxna män heller för den delen. Andra nyanser av rosa går däremot bra. Men som sagt jag jobbar på det... :)
Det var kul att se hur koftan förändrades varefter du bytte ut knapparna. Det ändrar inte bara "könsfärgen" utan också helhetsintryck och till vis del också stilen. Själv skulle jag nog inte valt den översta till en pojke utan någon av de andra tre. Förmodligen den sista :)
hälsningar virkpia

Tatiana sa...

Jättesöt kofta.

Jennie sa...

Jättesöt kofta! Och roligt att se hur den förändras med olika knappar. Själv röstar jag på översta bilden! Håller med om att det är tråkigt att tänka i pojk- och flicktermer till små barn!

TvåÄndsStickan sa...

så fin kofta!
Kul att se hur stor skillnad olika knappar gör på en kofta.
Din blogg är ljuvligt rolig att följa!

Medea sa...

Superfin kofta! Mina barn "fick" fick varken ha babyrosa eller babyblått när de var bebisar och det var många i min omgivning som inte förstod varför. Men jag gillade redan då starka, klara färger på både flickor och pojkar.

Carina sa...

Tycker att barnen kläs alldeles för mycket i könsstereotypa kläder och färger. Flickor är mest bara rosa och pojkar allt utom rosa. Konstigt är att flickor liksom kan ha alla färger medan pojkar inte kan ha rosa. När jag själv var barn så minns inte jag en enda rosa flicka. Själv var jag blå. Men väldigt många småbarn idag är också grå och svarta. Håller med någon annan där som tyckte att barn ska ha glada färger. Någon skrev att vi klipper barnen i pojk och flickfrisyrer. Här i Halmstad kryllar det av pojkar i olika åldrar som har flickfrisyrer kan jag säga. Händer ofta att jag tror det är flickor.

Anonym sa...

Jag väntar på sjalgarnet som skulle komma i kofferten i söndags
hoppas det kommer snart.

metamorphosis sa...

Alltid spännande med könsmarkörer och den osäkerhet som väcks hos många när de inte kan placera barnet i ett visst kön. Tyvärr så upplever jag att barn bemöts olika utifrån det kön de uppfattas ha så jag är helt för att utmana och sudda ut könsmarkörer! :)

Tycker att koftan ser toppenfin ut iaf - och så här på bild gillade jag de röda knapparna bäst tror jag.