onsdag 14 september 2011

Istället för en blomma..

Det var inte meningen att skrämma er från vetten när jag skrev förra inlägget. Det är fint med garn som ligger framme och som man kan känna lite på ibland och få inspiration till nya grejer.
Man kan ställa fram en skål med garn istället för en blomma eller frukter. De här sjalgarnerna blir fina ihop med den indigofärgade duken. Krokusgul, krokuslila och lite rosenrosa. Glansen på garnet kommer ifrån mullbärsilket som ingår i kvaliteerna. Den gula ihop med merinoull och de andra ihop med babyalpacka.
Garn som du har kollen på och umgås med ofta behöver du inte vara så rädd om, men om du skall förvara det länge är klokt att packa ner det. Malfjärilarna är små och (om man tar på dem blir man silvrig om händerna) äter inget annat än animaliska fibrer, så en tät papperspåse eller säck eller låda skyddar gott. Det är när du fått besök av malen du behöver ta till frysen. Ju mer förädlad ullen är desto säkrare är den. Rå ull med ullfett är smaskens och föredras av malen före ett spunnet och färgat garn.
med hej fr. Tant kofta

7 kommentarer:

disa sa...

Jätte fina garner! =)

Skarvtjärns Greta sa...

Fina garner. Ibland kommer skrämskott. Det är bra att vara observant. Man måste plocka med sina garn emellanåt

Sanna T Sköld sa...

Mina färger. Hoppas det finns lite sådant garn till på fredag.
Kramar Sannstick

Jeanette sa...

Oj, det där med att råull var smaskens visste jag inte. Tur att jag förvarar mitt i kylan i stallet. Då fryser de nog ihjäl i vinter!

Martha Joy sa...

Vi fikk pelsbiller (svensk forklaring i linken) i fjor sommer. De foretrakk tynne superwash-klær. På en måte var jo det greit, siden jeg er mer redd om fin ubehandlet ull, men samtidig var det jo kjedelig å måtte kjøpe mange nye stillongser og ullskjorter til datteren min. Billene fantes bare i skittentøyskurven til å begynne med, og der lå det en mix av superwash og ubehandlet ull. Det var helt klart mest hull i superwash-tøyet, så det er tydelig at det var lettest å spise. Men det var selvsagt noe hull i det andre også. Minst i det som var innsatt med lanolin.

Er det ikke fantastisk at møll og pelsbiller utfyller hverandre slik når det kommer til diett? >_<

Anonym sa...

Tyvärr kan man få pälsänger också, och de tar sig in i papperspåsar. :(
Frysen tar dock död på dem också. Mina garner är uppsorterade i färg och fiber i IKEAs zip-fryspåsar, det är inte snyggt, men praktiskt.

För övrigt har jag sluppit skadedjur i garnet, om man inte räknar katter. ;)

Maria sa...

Fint att få se lite garnfrukt, det är säkert fullt av mycket nyttigheter...för själen!