söndag 11 september 2011

Lägg locket på.....

Ett av det sämsta jag kan höra är "Lägg locket på!". En mästrande uppmaning till folk i farten. Väldigt svenskt och väldigt lagom skulle jag vilja säga.
Men då det gäller garn och ull och att skydda sig mot mal är det det som gäller: Lägg locket på! Jag har sysslat på med textil i över trettio år och har råkat ut för malangrepp vid två tillfällen. Det första som kursledare i Norrköping, då förvarade jag ull i öppna papperspåsar varmt uppe i ett skåp och vips så flög hela lokalen. Det andra här i mitt garnrum, då förvarade jag kardad ull i öppna papplådor ifrån Pågens. Perfekt för barnen på fritids, så bytte jag jobb tog hem lådorna och jobbade med nytt jobb intensivt i några år och så flög hela garnrummet. Det var hemskt!
Det fick bli helsanering med mycket släng! Allt packades sen i lådor och säckar efter att ha varit nedfryst i en vecka.
Nu har jag aldrig ull framme och garn bara tillfälligt för att sen packas ner när det skall förvaras. I mitt garnrum, där jag har mitt garn, är dörren alltid stängd och allt packat i lådor och säckar. Jag vet inte om cederträolja fungerar, men rå ull och oberedda skinn (i mitt garnrum låg ett oberett rävskinn) drar mal. Så kanske cederträ doften kanske döljer det goda för malen.
På bilderna ser du Ikeas förträffliga lådor, en ullsäck och min kardmaskin som bor i en prickig väska då den inte används. I Husqvarna lådan ifrån mitten på 1950talet finns lite gamla stickade grejer jag är rädd om. Lådan fick min mamma sin symaskin i "fröken Britt Nilsson Rejmyre".
med hej fr. Tant Kofta

14 kommentarer:

Gerda-Thyra sa...

Ja, det är nog bara att lägga locket på, som sagt!
Hos mig har jag inte sett någon mal alls sedan jag strödde lavendelfrön lite här och där i klädkammaren i fredags... men så kan man ju heller inte ha det, ser ju jätteskräpigt ut!
Jag förvarar mina stickade ullgrejer i frysen... men det är liksom inte heller ett jättebra alternativ, det tar ju sådan plats!
Får nog göra som du och skaffa boxar från IKEA, verkar mest praktiskt!

Strömming sa...

Jag har allt mitt garn i sådana där vakumpåsar som man kan suga luften ur med dammsugaren. Lite svårt att hitta det man ska ha ibland men rättså praktiskt eftersom det då tar lite plats att förvara. Men jag har inte så mycket garn heller. Hu för malangrepp, det låter verkligen inget vidare

Maritas Maskor sa...

Tack för varningen! Sådana inhysingar vill man ju inte ha:(
Vilken fin symaskinslåda! Vet du, min mamma bytte in sin gamla gröna huskvarna för sådär 20 år sedan och hon tycker att det är det dummaste hon har gjort. Den nyare maskinen är inte alls lika bra.
Men, för ett par veckor sedan, så var Mannen och jag på veteranbilsträff med marknad i Eskilstuna och då får jag se en väska stå under ett bord. Jag backade förstås och frågade om det stod en grön symaskin i den och det gjorde det!
Jag var från 1959 (kvittot fanns kvar på 800 kr!) och såg helt ny ut! Jag fick köpa den för 200 kr och gissa om min mamma blev glad!

Mia stickar sa...

Hu för mal, har aldrig haft sånna, de kanske inte är lika vanliga här uppe i norr där mycke fryser bort över vintern?

Jeanette sa...

Fick nästan panikångest! Förvarar oerhört mycket ull hemma främst till tovning. Det mesta ligger i plastbackar med lock men otvättad råull ligger i stora pappsäckar. Visserligen har jag dessa i stallet på landet och där fryser det över vintern så det kanske funkar?

Imorgon skall jag ut och skörda lavendel tror jag...dax att sy lavendelpåsar!

/ Jeanette

Maria sa...

Jag har hitills klarat garnet trots att det ligger i hyllor i förrådet, men jag har det mesta i plastpåsar. JAg bör köpa sådana där fina genomskinliga lådor att förvara i.

Anonym sa...

Jag visste inte att du hade lådan
kvar .Jag köpte symaskinen 1958
Man köpte och betalad varje månad
när man betalat färdigt kom symaskinen Ni har alla tre lärt
er att sy med den
Mamma

Annika sa...

Gäller det även "köpegarn" (alltså fabriksproducerat?

Annika sa...

Bra inlägg! Jag har också haft mal i mina fina ullgarner:( Fick rensa och numer förvarar jag det jag har i frysen. Över somrarna förvarar jag även mindre ullstickningar där, typ halsdukar. Har tyvärr inte plats för tröjor etc.

Bibbi sa...

Kära syster, gott att du sparat mammas symaskinlåda. Utan den hade inte jag varit den sömmerska jag är idag. Tack mamma för att vi fick låna den. Tror jag lånade den mest eller :) Hästar hade inte sån dragningskraft på mig som det
hade på dig kram

Linda sa...

Mal är hemskt! Jag hade en fin ullmatta en gång i tiden som blev helt uppäten i källarförrådet. Lyckligtvis blev aldrig mitt garnangripet, men det var bara varpen kvar av mattan.

Malena sa...

Tack för varningen - jag har köpt en genomskinlig plastback i somras, men inte kommit mig för att packa ner garnet ännu. Jag vill inte ha mitt garn i en tråkig plasback, när jag kan ha det i papperskassar och klappa lite på det då och då. I helgen (senast) kommer mitt garn få flytta in i sin nya boning.

Manduzana stickar sa...

Ja usch, ja. Förra hösten upptäckte jag pälsängrar i mitt garn. Det var bara att frysa allt garn (tack gode gud för vänner som lånar ut sina frysar till en dåre som jag) rensa hela lägenheten. Nu förtiden ligger allt mitt garn i lufttäta påsar i plastlådor med cederträ-bitar i. Kanske lite overkill, men jag vägrar bli attackerad av dom igen!

Anonym sa...

Det är väldigt bra att ha för vana att frysa garnerna en gång om året. Smidigast på vintern när det är riktigt kallt att stoppa garnet i påsar och lägga ut dem i trädgården en vecka. Effektivt om rummet de kommer från är varmt, så får de en chock av kylan och så tar de äggen bättre. Konservators tips! :)