fredag 24 februari 2012

Och plötsligt är det lite vår

Gräset smälte fram på bara en dag, efter en lång period med is och (lite) snö, det kändes som ett trollslag. Poff.
I det läget väcks alltid mitt odlarlust och därför började jag se mig om i huset efter "objekt" som kan utvecklas. En Amaryllis ifrån i julas har glömts bort och har nu bildat fina fröställningar. Kanske kan de sås och bilda en amaryllisskog, en god tanke.
 Amaryllis är en fin blomma, men med problem om man vill få dem att blomma igen. Här ni sett de röda strimmorna, en slags rost som ofta finns på lökarna. Det är tecken på en parasit, svårbekämpad och besvärlig. Parasiten försvagar löken och gör att den lätt ruttnar när man har lökarna utomhus om sommaren, som lökarna behöver om de skall växa till. När jag är på surt och konspiratoriskt humör tänker jag att lökarna smittas just innan de säljs för att vi skall fortsätta att köpa nya lökar varje år.
Egna parasitfria lökar skulle kunna vara en möjlighet, men det tar en hemskt massa år att få till det. Nu låter jag fröna mogna och kapslarna bli bruna och tar beslutet sen. Kanske finns lusten kvar då eller också är det någon annan möjlighet som dykt upp och känns roligare. Vi får se.
Med hej fr. Tant Kofta

8 kommentarer:

Mia stickar sa...

Fick en finvädersbild från vänersborg igår med strålande sol och grönt gräs. Här ligger snön meterdjup och termometern visade minus 18 när jag kom till jobbet, ja jag erkänner jag är AVUNDSJUK!

Wivi sa...

Även jag har amaryllisfrön som jag tänkte plantera.
Kram

AnJa sa...

Nu kommer den tiden när man knappt klarar att läsa bloggar från södra Sverige. Ååååh vad jag längtar efter våren!

Ulla-Britt sa...

Har provat att så. Det är inte svårt att få fröerna att gro. Skrev om det på en nästan bortglömd website. http://ullabritt.se/Vaxter/Krukvaxter/Amaryllis/index.htm. Tyvärr glömde jag att vattna under sommaren, så det blev inget mer att visa upp. Men jag ska nog försöka igen någon gång.

Maria sa...

Det var ju vackert bara med de bulliga fröhusen!

Tantstickan sa...

Underbara foton....kan nästan se hur det "knakar" när det växer :)

Sunna sa...

förra hösten gav jag upp lökarna och slängde dem på komposten, i somras fick jag se helt pkötsligt att det växte amaryllis i ena hörnet, så släng ut lökarna och glöm dem så fryser parasiten ihjäl, ha det gott

YoKo - Liten Anna sa...

vackra förstälningar är de i varje fall! Jag sparar ett foto och målar dem!