lördag 18 maj 2013

Nya pelagoner med hjälp av kokosbollsmetoden:

Innan stickningen slog till ordentligt i mitt liv var jag under en period passionerat intresserad av pelargoner. De finns i ett otal varianter, är relativt lättodlade och är gammaldags trivsamma.
 Då hade jag hundratalet olika sorter och höll på mycket med odlingen och sticklings förökade MÅNGA plantor varje säsong. Efter några olika försök och lite experiment kom jag fram till "kokosbollsmetoden" som alltid fungerar bra.
1. Köp en plastask med kokosbollar och ät upp dem.
2. Köp små torvkrukor helst runda 12 st passar precis i lådan och ställ dem i asken.
3. Fyll på med jord, vattna låt stå tills krukorna mörknat av fukt.
(Eftersom jag har så få sticklingar att rota i år tog jag ett mindre kärl. En loppisfyndad kylskåpslåda fr. 60 talet. Då jag inte hittade några runda krukor fick det bli kvadratiska.)
 4. Preparera sticklingarna, ta bort de nedre bladen och bladfästena och låt ca två bladfästen återstå upptill. Till vänster preparerade sticklingar och till höger ännu ej åtgärdade.
5. Stick sen ner en stickling i varje kruka, ställ asken - formen ljust och med undervärme (särskilt viktigt tidigt på våren) och håll sen krukorna fuktiga = mörka.
6. Efter ca tre veckor börjar det växa ut rötter genom krukan och då är det dags att plantera pelargonen i en egen lerkruka. När den sen växt ett tag så knipsa av toppen då grenar sig pelargonen.
Metoden har många fördelar särskilt om man gillar kokosbollar (min familj var till slut hjärtligt trötta på "gräddmunkar" som de kallas i Bohuslän) : Den tar lite plats, askarna kan ställas tätt i fönsterkarmen. Det är lätt att hålla odlingen lagom fuktig eftersom torvkrukan visar hur det står till. Man ser när det är färdigt, när rötterna kryper genom torven. 
Lycka till och många hej fr. Tant Kofta
ps. tack Ingrid för pelargon sticklingar! ds. 

14 kommentarer:

Medea sa...

Kul idé!

Sanne sa...

Gillar speciellt punkt nr 1 i processen :-)

kråkspark sa...

Jag ställde också ut mina pellisar idag! Det då som sommaren börjar enligt mig (åtminstone "känslan" för att sommaren ska komma, här uppe i norr) Jag har läst att man ska doppa sticklingarna i askorbinsyra så rotar de sig snabbare men jag har inte provat det själv. Med pellisar är det inte så kinkigt, de rotar sig alltid ändå!

krakel sa...

Hahaha, misstänkte att det var något lurt med kokosbollsmetoden. Skönt att nu veta hur den funkar.

Petronella sa...

Tusen tack för tipset!

Anonym sa...

vilken härlig metod, nytta med nöje, gillar skarpt!!!!!!!
BirgittaS

Iréne JB sa...

Gillar framförallt punkt nr 1 :)

fale artut sa...

Ha en skön "sticksemester", och välkommen hem! Mera kokosbollar åt folket!

Eva S sa...

Bra tips! Jag har alltid så svårt att kasta fina skott på våren när pelargonerna ska klippas ner. Brukar alltid bli några nya varje år.

Sunna sa...

jag önskar så jag kunde bli lite intresserad av växter, mina fönster är hopplöst tråkiga och altan smyckas med färdigredda krukor, bara att vattna och slänga på hösten

Pärlmudden sa...

Åh! Denna metoden måste testas, jag älskar både kokosbollar och pelargoner. :D

Manduzana stickar sa...

Åh, vad jag önskar att Pelargoner var min grej. Dom är ju så otroligt vackra men jag lyckas aldrig hålla dom levande. Suck!

Anonym sa...

Ha ha.vad kul! :) Varsågod och LYCKA TILL!!!! :)
<3
Ingrid

metamorphosis sa...

Alltså, en planteringsmetod där det ingår att äta kokosbollar måste ju bara vara bra! :)