onsdag 19 juni 2013

Tvätta (skölja) ull i kallt vatten

Under våren har jag varit med i en ullklubb och fått 3 månadslådor med olika sorters Norsk ull på posten. Det är Kia Gabrielsson som driver Ullsörvis som plockat ihop lådorna. Hon jobbar som ullsorterare i Norge och har möjlighet att välja godbitar så lådorna är en fröjd. Mina planer är att spinna under sommaren. Har fått ull av flera olika kvalitéer och färger och tänker spinna i naturfärger. 
För att få ullen lättarbetad har jag tvättat (sköljt) den och för att spara energi gjorde jag det utomhus med kallt vatten direkt ut trädgårdsslangen. Här är mina redskap "plasthinkar" med handtag, originalet kallas Tubtrugs men jag har köpt mina billigt på ett varuhus som kan skapa panikkänslor. Där har jag även införskaffat stora vita durkslag och tvättpåsar billigt.
Ullen från Kia kommer i bruna papplådor som sen är perfekta att förvara ullen i. Stänger man handtagsfliken är de malsäkra och jag gillar och tycker det är snyggt att ha släta bruna lådor i förrådet.
Så här: Jag fyllde på ull i durkslagen och vatten i "hinkarna" och sänkte ner durkslagen och lät dem sen stå i en timme. Dagen var solig och fin så det kalla vattnet blev nästan handvarmt vilket är perfekt eftersom värmen, fettet i ullen och de urinämnen som finns i ullen bildar tvål och tvättar ullen helt naturligt. När de stått en timme lyfte jag durkslaget upp och ner så ullen sköljdes ordentligt.
Till sist blev ullen spolad av trädgårdslangen så att allt smutsvatten rann bort.
 Så ner med ullen i tvättpåsar. När jag fått ihop så många påsar att tvättmaskinstrumman var helt full, dvs alla påsar låg stilla och fixerade centrifugerade jag den på högt varv. Sen plockade jag upp allt på torkställningar med lakan under och så fick det torka i ljum sommarvind.
Nu har jag tre fina lådor fulla med härlig ull. Lite ullfett finns kvar och den behövs för att spinningen skall gå bra. Fettet skyddar också fibrerna då jag kardar den. Ullen har under processen behållit sina lockar och inte filtats något. Enda gången jag tagit i den var när jag la upp den i durkslagen och då jag bredde ut den på torkställningar. Så tycker jag man skall hantera ull, nätt och fint. Den är ett levande material som inte skall bökas och stökas med, då behåller den sin naturliga skönhet och bjuder material till vackra plagg.
Nu återstår kardning och spisning det skall bli ett nöje.
Med hej fr. Tant Kofta

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att läsa. Ser ut att vara fin ull! Ser fram emot att läsa om spinningen och stickning så småningom! /Annika