söndag 16 juni 2013

Om kashmirgetter och deras bottenull.

Nu har jag varit hemma från min Kinaresa en dryg vecka och sorterat mina upplevelser lite. Att resa i många dagar med nya intryck hela tiden har fyllt mig till bredden. Mina planer är nu att berätta lite då och då om enskilda upplevelser under resan. 
Ett kort sekvens i resan var vårt besök på en kashmirgetsuppfödning. 

 Tvärtemot vad jag föreställt mig låg den här uppfödningen i ett område som påminde om ett industriområde. Vi färdades runt i en buss och intill kunniga Kerstin Andersson som var vår reseledare satt vår lokala guide Frank, som ofta skötte bokning och överenskommelser av besök på bussen via mobil. Så vi fick ett hastigt besked att vi nu skulle få kashmirgetter och så stannade bussen vid några plåtskjul med stängsel runt och där var getterna.
Karsmirull är den absolut mest eftertraktade fibern som finns. Den är mjuk, varm och har ett glansigt vackert fall trots sin mjukhet. Till skillnad från tex. merinoull och angora som har matta fladdriga men mycket mjuka fibrer. Fibern är mycket dyrbar eftersom bottenullen som används, kammas ur pälsen en gång om året och då ger ca 150 gram fibrer per get. Det går med andra ord åt flera getter till en kofta. Får ger ett drygt kilo två gånger per år och en angorakanin klipps 4 ggr per år och ger ca 1kg per år.
Här visar de hur de kammar geten, hon är inte riktigt med på noterna och henne lille killing springer efter och vill dia mjök. Så det var lite av ett skådespel.
 Kammen med ull som förs upp på de långa tänderna vartefter man kammar.
 Getfarmaren visade också att de klipper getterna. Fällen påminner mycket om tunn och fin ryaull med långa blanka täckhår och mjuk finfibrig bottenull.
 Så här så farmen ut på håll, inte särskilt exotiskt.
 I bakgrunden höll man på att bygga en ny byggnad.
Med hej fr. Tant Kofta
ps. Min resväska kom tillrätta dagen efter min hemkomst och det blir fler inlägg om resan. Då hittar dem enklast via etiketten Inre Mongoliet och Peking. ds.

3 kommentarer:

Heidi sa...

vilken rolig och spännande resa du har gjort!

så intressant att se hur det går till i "verkligheten" när det gäller kashmirgetterna och hur dom tar tillvara på deras ull:)

Meta Skoglund sa...

Hej! Nu ska verkligen jag återuppta mitt följande av din blogg, bland annat för att ta del av din - för mig exotiska - resa.
Getterna inte ont anande lämnade 'fiberguld' ifrån sig, ser jag. De ser jätte fina ut.

Anonym sa...

Intressant att se o läsa! /Annika